Tri stvari "apsolutno zabranjene" u Disneyjevim filmovima

Showbiz 18. aug 201615:26 > 15:27
Screenshot/ YouTube

Reditelj filma "Pete's Dragon" David Lowery otkrio je da se među mnoštvom stvari na koje kompanija Disney čvrstim ugovorima obavezuje svoje umjetnike kriju i tri "apsolutne zabrane" koje važe za sve filmove.

Lowery, koji je i scenarista filma o usamljenom desetogodišnjaku koji u šumi živi sa zmajem Elliottom, rekao je da u njegovom ugovoru piše da su u Disneyjevim filmovima zabranjeni pušenje, odsjecanje glave i “smrt nabijanjem na oštar predmet”.

“To su tri stvari koje ne smijete da radite u Disneyjevim filmovima. U ugovoru su bukvalno te riječi navedene u spisku stvari koje su zabranjene”, rekao je Lowery, piše Independent, a prenosi B92.

Disney je prošle godine objavio da će iskoreniti pušenje iz svih svojih filmova koji imaju oznaku G, PG i PG13, uključujući i one iza kojih stoje Marvel, Pixar i Lucas films (franšiza Ratovi zvijezda).

Kako se navodi, pušenje će biti dozvoljeno samo u posebnim okolnostima, odnosno kada je prikazano kao loša stvar ili kada se prikazuje historijska ličnost kojoj je ta navika jedna od poznatijih karakteristika.

Što se tiče smrti izazvane nabijanjem na oštar predmet, ona je zabranjena 1989. godine, nakon reakcija na brutalnu pogibiju veštice Ursule u “Maloj sireni”.

Odsjecanja glave pamtimo u Alice, ali se ne zna od kada datira ta zabrana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.