15 godina od smrti Laynea Staleyja iz benda Alice in Chains

Showbiz 05. apr 201712:22 > 12:32
Facebook

Na današnji dan navršava se 15 godina od smrti Laynea Thomasa Staleya, američkog muzičara, pjevača i tekstopisca legendarnog benda Alice in Chains.

Youtube
Wikipedia
Wikipedia
Youtube
Youtube
Wikipedia

Staley je u Seattleu, zajedno sa svojim koautorom i gitaristom Jerryjem Cantrellom prigrlio rastući grunge pokret, ali i dan danas – važi za jednog od najupečtaljivijih vokala svoje generacije.

Staley je još jedna žrtva depresije u kombinaciji sa zloupotrebom droga, no – na stranu uvriježeno mišljenje da će grunge izumrijeti sa njim, kao i njegov bend – Alice in Chains je nastavio sa radom, a njegova smrt se i dan danas oplakuje.

Staleyja je muzika interesovala od tinejdžerskih godina, svirao je u nekoliko bendova – ali jedini koji je možda imao perspektivu je Slaze, koji je formiran 1984. godine.

Slaze se razišao, Staley je sa Cantrellom formirao još jedan bend – da bi 1990. godine nastali Alice in Chains. Staleyu i Cantrellu pridružili su se bubnjar Sean Kinney i basist Mike Starr, da bi ga 1993. godine zamijenio Mike Inez.

Layne Staley je sa Alice in Chains objavio tri albuma.

Facelift, 1990.
Dirt, 1992.
Alice in Chains 1995. godine.

Man in a Box sa prvog albuma je njihov prvi veliki hit, a zahvaljujući jedinstvenom glasu i efektnim gitarama kroz cijelu pjesmu – kupio je publiku diljem svijeta.

Zvijezda je rođenda. Facelift je bio dupli platinasti album, koji je bio uvertira za Dirt, koji će izaći dvije godine poslije. Kritički njihov najprihvaćeniji album, najuspješniji generalno – bio je šesti na Billboard 200 listi.

Sa četiri puta platinastim izdanjem, došlo je i prvo predozidanje u bendu. Layne je tokom turneje spasio život basisti Mikeu Starru, nakon čega se i sam navukao na teške droge.

Staley je prestao pisati muziku, ali je nastavio pisati pjesme. Cantrell je preuzeo muzički dio. Njihove pjesme postale su biografija Laynea Staleyja, koji je svoje lične momente pretvarao u pjesme koje je publika prihvatala.

Tako je nastao njihov treći album, Alice in Chains. Izašao je 1996. godine, a u toj godini – Staley je zbog ličnih problema, depresije i ovisnosti prestao nastupati uživo sa bendom. Počeo je radi sa bendom Mad Season.

U međuvremenu, Alice in Chainsov treći studijski album postaje broj 1 na Billboard 200 listi, dok se izdvajaju pjesme poput Grind, Again, Over Now i Heaven Beside You. Cantrell je dijelom preuzeo glavne vokale u bendu – a bend postaje duboko ugraviran u kompletnu muzičku i rokenrol kulturu SAD-a.

Staley je krajem 1996. godine pristao da pjeva na MTV Unplugged nastupu, sa full-acoustic setom pjesama. Nastup je snimljen, i objavljen kao Unplugged – također je postao platinast.

Sve vrijeme, Staley je konzumirao teške droge, nastupati mu je postalo sve teže i teže, uprkos činjenici da je njegov bend na turneji pratio i legendarni Kiss.

Nakon jednog nastupa u Kansas Cityju, 1996. godine, Staley je pronađen u komatoznom stanju zbog predoziranja heroinom.

Snimao je povremeno pjesme za Cantrellov solo album, ali uživo nije nastupao.

Povučenim životom živio je do 2002. godine. Sve vrijeme se borio sa drogama i depresijom. Pronađen je mrtav 19. aprila 2002. godine, a obdukcijom je ustanovljeno da je smrt nastupila na današnji dan, 5. aprila. 

Zbog prekomjerne upotrebe kokaina i heroina – njegovo tijelo je navlačilo bolest za bolešću na sebe, nije se više mogao boriti. Imuni sistem mu je bio uništen.

Malo poslije, objavljen je i njegov posljednji intervju – koji je dao prije posljednjeg otkucaja srca. “Znam da sam blizu smrti. Koristio sam krek i heroin godinama. Nikad nisam želio skončati na ovaj način”, kazao je. 

U njegovu čast, Jerry Cantrell, njegov kolega i prijatelj objavio je solo album koji je u cjelosti posvećen velikanu rokenrola. Bend je svoj posljednji koncert s Layneom odsvirao u Kansas Cityju u julu 1996. godine, kojeg u čast Staleya možete pogledati u cjelosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.