Premijera predstave "Nana Fata Orlović"

Showbiz 11. apr 201813:11 > 21:49
Izvor: N1 BiH

Večeras će na sceni Sarajevskog ratnog teatra premijerno biti odigrana predstave “We are born naked and the rest is…“ reditelja Floriana Fischera. Nastala u koprodukciji Scene MESS i Sarajevskog ratnog teatra, ova predstava kritički preispituje ulogu porodice u društvu i kontekstu odrastanja djeteta.

Šta je porodica, šta je u njenoj srži, šta poslije porodice, što je u njenoj podsvijesti i koje tajne skriva? Na ova pitanja, predstava daje odgovor.

‘Nana Fata Orlović” ili ”Neka se čuju vaši glasovi” naziv je autorskog projekta Hasije Borić. Radi se o predstavi zasnovanoj na dokumentarnim materijalima, te je autorica istakla kako je za pisanje drame koristila mnoge knjige i tekstove koji govore o stradanjima u Srebrenici. Pored same autorice na sceni će se naći i troje studenata, odnosno učenika Muzičke akademije i Srednje muzičke škole. Predstava će premijerno biti izvedena u petak, 13. aprila, u 19:30 u sali Franjevačkog centra na Grbavici, u Sarajevu.

Sinoć je u gradu na Neretvi predstavljen ”Arhitektonski nakit sa motivima Mostara” koji je nastao u saradnji sa arhitekticama iz Mostara, Nadom Komadiom i Martinom Milićević i arhitektom i zlatarom iz Sarajeva Tarikom Musakadićem. Da mostovi ne spajaju samo obale, svjedoči priča ovih mladih ljudi. U jednom prstenu – spoj prošlosti i sadašnjosti, Sarajeva i Mostara, nauke i zanata. A uskoro, i drugih bh. gradova.

Izbjeglištvo i protjerivanje još uvijek nemaju zasluženo mjesto u službenim kulturnim mjestima sjećanja. Projekat “Biti izbjeglica: europski narativ”, fokusiran na 20. i 21. vijek, želi predstaviti izbjegličke priče na mjestu gdje se istorija tradicionalno prenosi. U muzeju.

Privatna zbirka kolekcionara Philipa Batya, koju čini čak 210 predmeta koji su vezni za Wallis Simpson, poznatija je kao “Muzej vojvotkinje od Windsora”. Kolekcija predmeta nalazi se u prizemlju kuće u Baltimoreu, u Marylandu, nedaleko od kuće u kojoj je Simpson odrasla.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.