Cijene karata za Grateful Dead dostižu 10.000 dolara

Showbiz 03. mar 201507:24 > 07:33
EPA / Arhiv

Rock grupa Grateful Dead, koja će u julu održati nekoliko koncerata, izazvala je histeriju kod svojih obožavatelja koji su spremni da potroše hiljade dolara za taj nastup koji će vjerovatno biti njihov posljednji.

Na crnom tržištu neke karte dostižu i cijenu od i preko 100.000 dolara.  

Sve karte za tri koncerta Grateful Deada u Chicagu, na stadionu sa 60.000 mjesta, prodate su za nekoliko minuta preko interneta. Više od 500.000 ljudi pokušalo je da kupi karte, što je rekord za specijalizovani internet site Ticketmaster.  

Drugi website, TiqIQ, juče je prodavao karte za ta tri koncerta po prosječnoj cijeni od preko 2.500 dolara, uz početnu cijenu od 194 po karti. Pojedinačna karta koštala je 72 dolara.  

“Grateful Dead”, dio ‘hipi’ kontrakulture šezdesetih godina prošlog vijeka, ove godine slavi pola vijeka postojanja, pa će se još živi članovi benda Mickey Hart, Bill Kreutzmann, Phil Lesh i Bob Weir okupiti tim povodom i održati u Chicagu tri koncerta, od 3. do 5. jula.  

Koncert nazvan “Fare Thee Well: Celebrating 50 Years od Grateful Dead” će vjerovatno biti posljednji koncerti grupe.  

Grupa je prethodni koncert imala 1995. godine na istom stadionu u Chicagu na kojem će nastupiti u julu.  

“Grateful Deadu” će se pridružiti članovi grupe Fish, Trey Anastasio, Jeff Chimenti i Bruce Hornsby.  

Grateful Dead je od smrti Jerryja Garcije na sceni nastupao 2008. za Baracka Obamu, kada je bio u predsjedničkoj kampanji. Ali koncerti u Chicagu mogli bi biti finale za njihove obožavatelje pošto članovi grupe sve više govore o povlačenju. Bob Weir ima 67 godina, a Phil Lesh će napuniti 75 godina.