Dva bosanskohercegovačka filma na 69. Berlinaleu

Showbiz 16. jan 201915:31 > 15:39
Izvor: N1

U današnjem izdanju Scene vam donosimo priče o pozorišnom komadu 'Nigdje nikog nemam', smrti glumca Miodraga Radovanovića - javnosti poznatog pod nadimkom Mrgud, 69. izdanju filmskog festivala Berlinale i ovogodišnjem izdanju jednog od najznačajnijih evropskih muzičkih festivala EXIT-u.

‘Nigdje nikog nemam’ je predstava koja govori o postapokaliptičnom društvu odsječenom od emocija. O represivnom režimu koji ipak nije daleka budućnost kao što je pisac mislio kada je stvarao djelo. U predstavi igraju Snežana Bogićević, Alban Ukaj i Jasenko Pašić. Glumački trio kaže kako su se baš za ovu predstavu odlučili zato što je nije teško povezati sa današnjicom koju živimo.

U 89. godini, nakon kraće bolesti u Beogradu je preminuo glumac Miodrag Radovanović. Bio je poznat po nadimku Mrgud. Glumom se počeo baviti još kao student 1952. godine. u Jugoslovenskom dramskom pozorištu u Beogradu, gdje je dočekao i penziju. Ostvario je 154 uloge u pozorištu, filmu i televiziji. Publika ga pamti po ulozi u seriji ‘Vratiće se Rode’.

U selekciji kratkih filmova 69. Berlinalea bit će prikazana dva bosanskohercegovačka filma. Film ‘Can't you see the? – Repeat’ Clarisse Thieme i istoimena videoinstalacija bit će predstavljeni na izložbi Berlinale Forum Extended, dok će film iz 2000-godine, ‘Crvene gumene čizme’ Jasmile Žbanić biti prikazan van konkurencije.

EXIT je i dalje nosilac titule najboljeg evropskog festivala, a slijedeće okupljanje zakazao je za 4. jul na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu. Kako se navodi, prošlogodišnji festivalski poduhvat EXIT Freedom okupio je više od 355.000 ljudi na pet festivala u pet zemalja regiona, dok je samo EXIT festival posjetilo gotovo 200.000 posjetilaca.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.