Bijedić: TLS je dokaz da se radom može doći na svjetsku binu

Showbiz 26. avg 201510:27 > 10:36
Izvor: N1

''The Loudest Silence'' je sarajevski atmosferični simfonijski metal bend. Zvanično postoji od 2011. godine, a mnogo ranije, u nešto drugačijem sastavu, i pod drugim imenom, bend je oformljen 2006. godine, a broji pet članova.

Dva člana danas su bili gosti Novog dana, Taida Nazraić (vokal) i Džemal Bijedić (basista).

Taida Nazraić je u uvodu kazala da je odvijek bila inspirisana klasičnom muzikom, te filmskim soundtrackovima. To je poslužilo kao inspiracija, u kombinaciji sa metalom koji sluša privatno – te se “The Loudest Silence” nekako pojavio kao proizvod svega toga.

A koliko se ova muzika sluša u BiH i svijetu, Nazraić je kazala: “Kod nas dosta slabije, mada u Evropi pravo puno. ‘Nightwish’ je među naprodavanijim bendovima u Finskoj”.

“The Loudest Silence” predstavljao je region, a samim tim i Bosnu i Hercegovinu na najvećem festivalu posvećenom metal i rock'n'roll muzici, Wacken Open Air u Njemačkoj, koji je održan od 29. jula do 1. augusta 2015. godine.

“Sam festival je legendaran i kultni. Želimo se zahvaliti ljudima koji su nas podržali putem Indiegogo kampanje, kao i Njemačkoj ambasadi u BiH koji je finansirao kombi, kao razmjenu kulturne saradnje dvije zemlje. Otišli smo sa puno elana, vratili se sa još više. Naša zastava je bila tamo što je prava stvar”, istakao je Džemal Bijedić.

N1

Interesovalo nas je i koliko je BiH i bendovi iz naše zemlje interesantni ljudima u Njemačkoj.

“Naša zemlja je interesantna svima i jako zanimljiva. Iako je kod nas infrastruktura dosta slabo razvijena, budući da nemamo izdavačku kuću, prodajna mjesta – tako da nemamo priliku ugostiti puno bendova”, kazao je Bijedić.

“Dokazali smo da smo bend koji se može nositi sa evropskim. Pokazali smo da se radom može doći na svjetsku binu, i svirati na bini sa velikim imenima ove muzičke scene”.

Taida Nazraić je jedna od osnivačica benda, studentica engleskog jezika i književnosti, freelance make up artistica, model i fashion/beauty bloggerka? Predrasude o tome kako treba izgledati jedna pjevačica metal benda sigurno postoje, a kako se ruše?

“U metal muzici je uvijek postojao stereotip kako žena treba da izgleda. Nisam voljela to, jer volim modu, volim da izgledam ženstveno. Pokušala sam da uklopim te strasti sa metalom i uspjela sam”, kazala je Nazraić tokom gostovanja u Novom danu na N1.

Bijedićev stav po pitanju izgleda te muzike koju sluša i svira u domeni poslovnog okruženja je sličan.

“Bitno je pristojno izgledati. Ne idemo prljavi na posao, takvi nismo ni privatno – kao što vlada mišljenje. U suštini, ljudi su puno otvoreniji nego što to mislimo”.

Da li je moguće živjeti od muzike, metala konkretno u BiH i svijetu je uvijek pitanje koje se mora postaviti.

N1

“Muzička industrija je u krizi. Bend može da postoji samo ako svira često. Nije moguće napraviti karijeru i živjeti samo od muzike. Ljubav prema muzici nam ‘The Loudest Silence’ čini prioritetnim. Ne znam da li ćemo u budućnosti moći živjeti od ovoga, u suštini ni ne moramo”, riječi su Džemala Bijedića koji nam je i otkrio planove za budućnost benda: “Bazirani smo na snimanje albuma koji će se zvati ‘Aesthetic Illusion’, koji bi trebao biti gotov do konca godine. Prvi singl koji smo izbacili uoči odlaska na Wacken je u prodaji, i ostalo je jako malo primjeraka, čija se većina prodala na Wacken festivalu, a može se naručiti putem oficijelne Facebook stranice benda.

“The Loudest Silence” je bend koji svira na metal dešavanjima i festivalima kojih u BiH i regiji ima dovoljno, počevši od Metal Daysa u Sloveniji, Exita u Novom Sadu, Demo Festa u Banjaluci. Na većini njih su svirali, ali su članovi benda istakli da će se uvijek rado odazvati na ponovne dolaske.

Za sam kraj gostovanja, Alma Dautbegović Voloder voditeljica emisije Novi dan je konstatovala da je ovaj bend onaj koji bi voljela da vidi kao predstavnika BiH na Eurosongu, te da ovaj zvuk i Taidin vokal definitivno mogu reprezentovati BiH u tom svijetu, u najboljem svjetlu.

“Možda”, kazao je Bijedić, “neke zemlje su već imale predstavnike iz metal svijeta. Nas još niko nije zvao, a ukoliko bi dobili poziv morali bi da razmislimo da li bi to odgovaralo bendu i žanru. Mislim da se ne treba upuštati u svašta tako olako”, istakao je na koncu razgovora.

Inače, N1 je dobila ekskluzivne snimke i fotografije sa Wacken Open Aira i nastupa benda “The Loudest Silence”, zahvaljujući članovima benda i Dirku Draeweu iz Pixxelkunst studija.