Novi propisi u Formuli 1, otvorena vrata za nove proizvođače

Formula 1 17. aug 202210:24 1 komentar
REUTERS/Albert Gea

Svjetsko vijeće za automobilski sport Međunarodne automobilske federacije (FIA) odobrio je nove propise za motore Formule 1 koji se očekuju 2026. godine.

Od 2026. motori Formule 1 koristiće 100 posto održiva goriva i imaće povećanje potrošnje električne energije do 50 posto u odnosu na trenutne nivoe, objasnila je FIA u saopštenju za javnost.

Motori će imati slične performanse kao trenutni modeli „koristeći V6 motore sa unutrašnjim sagorijevanjem koji su velike snage i visokog broja obrtaja“, ali sa smanjenim protokom goriva.

„Uvođenje napredne tehnologije pogonskih agregata i održivih sintetičkih goriva dio je našeg cilja da utičemo na ljude, a naš cilj je nulta emisije ugljika do 2030. godine“, navodi se u saopštenju predsjednika FIA-e Mohameda Bin Suleyama.

Troškovi razvoja novih motora takođe će biti ograničeni do 2023. godine. Prema navodima Federacije, novi propisi „imaju za cilj da omoguće i privuku“ nove proizvođače motora.

Među njima, njemački proizvođač Porsche bi mogao da potpiše svoj povratak kao proizvođač motora u vrhunsku kategoriju moto sporta u partnerstvu sa Red Bull timom.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad