NBA, All-Star Weekend, komercijala i Hawksi

Košarka 11. feb 201518:30 > 18:59
Reuters

NBA nije više što je bila u zlatno doba, prije nekih tridesetak godina. Danas je sve komercijalno, stvoreno za zabavu, a All-Star vikend se gotovo pretvorio u cirkus sa "Celebrity All-Starom", sjajem i šupljinama.

Gledajući NBA danas, i laik sa lakoćom može zaključiti da se najjača liga svijeta pretvorila u komercijalni projekat. Na tom putu transformacije u biznis nešto se izgubilo u odnosu na vrijeme kada su košarkaškim terenima kročile zvijezde poput Michaela Jordana, Larryja Birda i Magica Johnsona, tek da nabrojimo neke.

Reuters

Njih trojica su bili redovni učesnici NBA All-Star utakmice. Jordan je imao 14 nastupa, Bird 12, koliko je imao i Magic. Iako su sva trojica igrali sa drugim članovima kuće slavnih, niti jedan nije imao priliku na All-Star utakmici igrati sa čak tri saigrača.

Tu priliku će imati Al Horford, ili Jeff Teague… Ili Kyle Korver, ili pak Paul Millsap. Ko god bio zvijezda tog tima, imaće u nedjelju tri saigrača na terenu, iako u ekipi nema ni izbliza kvalitet pored sebe kakav je imao pomenuti trojac. Zašto onda četiri All-Stara iz Atlante?

Atlanta ove sezone igra sjajno. Imaju drugi najbolji omjer lige (43-10), sa samo jednim porazom više od Golden Statea, oborili su rekord franšize za najviše pobjeda u nizu, 19, i imaju nesebične igrače koji se uklapaju u sistem Mikea Budenholzera.

Reuters

Međutim, postoji nažalost i drugi, komercijalni razlog. Pitate se koji? Hawksi godinama bilježe najslabiju prodaju sezonskih i dnevnih karata, što znači da se najmanje novca vrti baš oko te franšize. NBA je oduvijek nastojala da drži balans kako bi svaka ekipa imala jednake šanse za uspjeh. Ove godine Hawksi su dobro poslovali, sjajno su uigrani i sa otpisanim Wadeom, koji neće igrati zbog povrede, eto prilike da se promoviraju Hawksi i Atlanta, grad koji je u Americi poznat kao prolazna stanica i stoga nema jake veze sa ekipom.

Reuters

Četiri igrača na All-Staru i nijedan starter govori o dvije stvari: prvo, da Atlanta zaista nema dovoljno navijača da glasanjem barem jednog izgura u startere, i drugo, da Hawksi nemaju pravu zvijezdu u ekipi, nego računaju na produktivnost kolektiva.

Generalno, NBA je pala u kvalitetu u posljednjih 30 godina, ali zato bilježi rekordne zarade od TV prava, prodaje rekvizite i posjećenosti arena. Samo razmislite. Koliko bi od trenutnih All-Star igrača igralo u nedjelju da smo još u eri Jordana, Birda i Magica?