Kako je tačno poginuo Dražen Petrović i misterij treće osobe iz crvenog Golfa

Košarka 07. jun 202412:33 0 komentara
Screenshot/Twitter Real Madrid Basket

Na današnji dan prije tačno 31 godinu Hrvatska, ali i cijeli Balkan je proplakao. U jeku ratnih strahota prve polovice devedesetih svjetski sport, ali i društo su jednog od svojih najvećih sinova. Tog dana poginuo je Dražen Petrović, kapiten hrvatske košarkaške reprezentacije, koji je samo dan ranije igrao za Hrvatsku protiv Slovenije u Wroclawu na turniru za nadolazeći Eurobasket.

Toga se kišnog predvečerja na autocesti kod Ingolstadta crveni Golf kojim je upravljala Klara Szalanty, kasnije supruga bivšeg njemačkog nogometaša Olivera Bierhoffa, zabio u kamion koji je izletio sa suprotne trake, probio zaštitne ograde i prepriječio se preko gotovo cijele širine ceste.

Treća osoba u Golfu

Klara je bila Draženova djevojka, a s njima je u automobilu bila još jedna osoba čija je priča posve nevjerojatna. Ona je Hilal Edebal, danas 54-godišnjakinja, a tada mlada košarkašica.

Edebal je putovala sa svojom prijateljicom pristavši joj učiniti uslugu. Klara je željela društvo na autoputu od Münchena do Frankfurta, gdje su zajedno pokupile Petrovića na aerodromu. Onamo je hrvatska reprezentacija doputovala iz Poljske, a umjesto da s ostatkom momčadi sjedne na zrakoplov za Zagreb, Dražen je odlučio putovati automobilom do Münchena.

”Znala sam Dražena preko Klare. Čak sam i gledala neke njegove utakmice za New Jersey. Bio je vrlo drag čovjek”, rekla je prije 14 godina Hilal Edebal, koja je teško stradala u toj nesreći. Ona se nikad nije oporavila od gotovo potpunog gubitka pamćenja.

Foto: Screenshot

Kako je poginuo Dražen?

Šta se točno dogodilo toga kobnog poslijepodneva? Oko 17:20 crveni se Golf punom brzinom zabio u kamion cisternu koji je bio posred ceste. Prema policijskom izvješću, vozač kamiona izišao je iz vozila i signalizirao vozačima nadolazećih vozila da uspore trčeći im ususret. No za crveni je Golf bilo prekasno.

Klara je pokušala skretanjem izbjeći neizbježno, čime je Dražena na suvozačkoj strani automobila ostavila posve ranjivim na udarac koji će uslijediti. Dražen, koji je nevezan spavao, izletio je kroz prednje staklo, te je glavom udario u cisternu i poginuo na licu mjesta. Edebal, 188 centimetara visoka sportašica, koja također nije bila vezana, udarila je glavom i tijelom o stražnje sjedalo.

Klara odbija govoriti

U cijelom slučaju i dalje ostaje neispričana priča Klare Szalanty, koja odbija svaki zahtjev za razgovor o bolnoj temi. Udala se za Bierhoffa 2001. godine, nakon što je zaključila svoju karijeru košarkašice i modela.

Prema izvještaju Süddeutsche Zeitunga iz 1996. godine, Klara je nakon nesreće provela sedam dana na intenzivnoj njezi. Jedini je fizički trag nesreće mali ožiljak nad njezinim lijevim kapkom. Ubrzo nakon nesreće ponovno je vozila bez problema, vratila se poslu fotomodela u SAD-u te nastavila profesionalnu košarkašku karijeru u Njemačkoj.

Edebal je za NYDaily News rekla da je Szalanty bila izložena golemom emotivnom stresu nakon nesreće, uključujući i prijetnje smrću Draženovih obožavatelja. No također je rekla da njezina nekadašnja prijateljica snosi najveću krivnju za to što se dogodilo.

Hilal Edebal tek kasnije shvatila da je to ta nesreća

New York Daily News objavio je prije 13 godina priču Hilal Edebal jer je nedugo prije tog intervjua shvatila da je nesreća u kojoj je ona izgubila pamćenje ista ona u kojoj je smrtno stradao Dražen Petrović. Detalja o nesreći ne sjeća se, već sve informacije koje ima crpi iz medijskih sadržaja i policijskih izvješća.

Ozljeda mozga koja je proistekla iz nesreće prouzročila je amneziju zbog koje nesretna žena pati od golemih rupa u sjećanju, psihičkih slomova i stalnih otkaza na poslu.

”Zašto je Petrović, čovjek takvog statusa i bogatstva, morao putovati iz Njemačke za Zagreb baš automobilom, a ne avionom? Zašto sam ja morala baš tada biti u Njemačkoj umjesto u SAD-u, gdje sam studirala i igrala košarku? Zašto sam ja morala izgubiti karijeru, a Dražen život, dok je vozačica uskoro mogla nastaviti svoju košarkašku i karijeru modela? Na koncu, je li Dražen prošao bolje od mene? Odnosno, bi li za mene bilo bolje da nisam preživjela?” sve su to pitanja koja si je tih godina Turkinja rođena u Njemačkoj postavljala.

”Jednostavno, to je previše nepravedno. Sve je bilo savršeno u mom životu do tog dana i fatalne nesreće”, rekla je Edebal iz svog istanbulskog doma za NYDaily News.

Pogrešna identifikacija

Edebal je bila treća putnica u crvenome Volkswagenovu Golfu koji se zabio u kamion na njemačkoj autocesti sedmog juna 1993. godine, odnosno druga Petrovićeva suputnica uz vozačicu Klaru Szalanty.

Ondašnji su je novinarski izvještaji iz nepoznatog razloga pogrešno identificirali: navodili su je kao Hilal Haene te pisali da je 54-godišnjakinja. Prema nekima od mnogobrojnih netočnih verzija, treća je putnica u automobilu bila Klarina majka.

Na stražnjem je sjedalu, međutim, sjedila tada 23-godišnja košarkašica Sveučilišta Niagara, na kojem je završila svoju prvu sezonu. Ondje je ubrzo izgubila pravo na stipendiju, pošto je osam tjedana provela u komatoznom stanju u bolnici, sa slomljenim kostima ruke i kuka.

”Posljednjih je 18 godina bilo jako teško. Dražen je poginuo, i to je užasno, ali da je preživio, pitam se kakav bi život mogao imati. Kad pogledate automobil, jasno vam je da ne bi mogao nastaviti karijeru. I pitam se kako bi podnio činjenicu da više ne može igrati košarku”, rekla je u intervjuu prije 13 godina.

Foto: TRT World

Mozak se nikad nije oporavio

”Bilo mi je vrlo teško. Dugo sam bila na terapijama. U potpunosti sam izgubila pamćenje. Nisam prepoznavala ništa u Münchenu, gradu u kojem sam odrasla. Kamo god da sam pošla, roditelji su me morali dovoditi natrag.”

Unatoč teškim ozljedama, zahvalna je što je ostala živa.

“Liječnici su mi rekli da će se moj mozak nakon šest do osam godina u potpunosti oporaviti, da će biti kao što je bio prije nesreće. Nažalost, nisam to dočekala. S vremenom sam odustala, zahvalna što sam preživjela, što mogu barem hodati i govoriti.”

Edebal se tijekom rehabilitacijskog procesa pokušala ubiti. Tako su barem njezin pokušaj bacanja s prozora stana njezinih roditelja, koji se nalazi na 17. katu zgrade, procijenili liječnici. Spasio ju je 24-satni medicinski nadzor koji je imala.

“Nisam planirala skočiti da se ubijem. Željela sam se probuditi iz sna. Mislila sam da ću, kad skočim, prestati sanjati ovu moru.”

”Klara je vozila prebrzo”

Prema informacijama iz policijskog očevida, Klara je vozila prebrzo u trenutku nesreće. Čak je, za razliku od drugih vozača na prometnici, neposredno prije sudara ubrzavala. Iako na tom dijelu autoceste, baš kao i na većini kvalitetnih njemačkih autocesta, nije bilo ograničenja brzine, drugi su vozači, samo zbog toga što su vozili sporije, svi odreda uspjeli izbjeći prepriječeni kamion zaobilazeći ga krajnje zdesna, zaustavnom trakom.

”Naravno da nije namjeravala ubiti Petrovića, ali vozila je prebrzo. I upropastila mi život.”

U magli je Edebal da ju je Klara posjećivala u bolnici, a srele su se neposredno nakon nesreće i nekoliko puta u minhenskim kavanama. No Edebal je sve to u magli i sjeni. Ne sjeća se, jer se ne može sjećati, jesu li ikad razgovarale o nesreći.

”Uistinu ne znam o čemu smo razgovarale. Ona je odjednom nestala iz mog života. Udala se. Nisam je vidjela odavno”, rekla je žena koja je preživjela Draženovu nesreću, ali nam, nažalost, ne može otkriti što se doista tada dogodilo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJ JOŠ:

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!