KS BiH propušta dovesti sjajnu košarkašicu zbog 6 hiljada maraka?

Košarka 03. nov 202220:06
Izvor: FIBA

Ženska košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine ostala je, nakon minulog SP u Australiji, bez pet košarkašica, među kojima i najbolje na svijetu, Jonquel Jones.

Odlazak tolikog broja igračica koje godinama nastupaju za reprezentaciju težak je udarac za KS BiH, što će se sigurno odraziti na rezultate u kvalifikacijama za ženski Eurobasket.

Košarkaški savez BiH je, međutim, imao priliku u reprezentaciju dovesti sjajnu košarkašicu Jovanu Mandić, koja sa velikim uspjehom nastupa u slovačkoj košarkaškoj ligi i koja je mogla ublažiti odlaske reprezentativki koje više neće, iz raznih razloga, oblačiti dres Zmajica.

Kako saznaje N1, KS BiH nema dovoljno novca kako bi FIBA-i platio administrativne troškove promjene državljanstva Jovane Mandic (oko 3500 švicarskih franaka, ili oko 6 hiljada KM), pa se ona neće naći na sljedećem okupljanju reprezentativki pred kvalifikacijske mečeve za Eurobasket.

Iako su Vijeće ministara BiH, vlada KS i bh. dijaspora u Australiji pomogli savezu da plati troškove Eurobasketa za muškarce, te Mundobasketa za žene, čini se da u Košarkaškom savezu BiH i dalje vlada finansijska kriza.

Ipak teško je uopšte pojmiti da ne postoji mogućnost plaćanja iznosa koji apsolutno nije visok, te da će naša država izgubiti mogućnost da registruje izuzetno kvalitetnu košarkašicu koja želi nastupiti za Bosnu i Hercegovinu

Mandić je do sada nastupala za selekciju Hrvatske. Ona se košarkom počela baviti u SAD-u u srednjoj školi, a kasnije i na koledžu. Trenutno nastupa za Slaviju BB.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar