Navijači Žalgirisa izvrijeđali CZ: Ne tolerišemo šljam koji stoji uz Rusiju

Košarka 15. apr 202217:52 komentar
Sport Klub

Litvanska javnost nastavlja da se bavi ratom u Ukrajini u svjetlu košarkaške utakmice Žalgirisa i Crvene zvezde, koja je održana trećeg aprila. Od tog duela neizostavna tema u lokalnim medijima je i odnos Srbije prema invaziji Rusije, a od objavljivanja finansijske kazne koju je Žalgiris dobio zbog provokacija srbijanskog šampiona, javna diskusija u Litvaniji se aktuelizovala.

Marijus Milašijus, kolumnista portala 15min.lt, razgovarao je sa čelnicima Eurolige o činjenici da će se Final Four Eurolige održati u Beogradu. Pitanje novinara glasilo je: “Kakvu poruku Euroliga šalje košarkaškoj zajednici i čitavoj Evropi time što održava svoj najznačajniji događaj u državi koja ne želi da osudi rusku agresiju u Ukrajini”.

Odgovor koji je litvanski novinar dobio od Eurolige bio je:

„Srbija je jasno osudila napade na Ukrajinu potpisivanjem rezolucije u Generalnom savjetu Ujedinjenih nacija i to nedvosmisleno pokazuje poziciju ove zemlje. Odluka da će se F4 održati u Beogradu donijeta je četvrtog marta, a pripreme za ovu manifestaciju počele su još prije Nove godine“, piše Marijus Milašijus.

Navijači Žalgirisa novčano su kažnjeni za ponašanje svojih navijača na utakmici sa Crvenom zvezdom, na kojoj su provocirali goste iz Srbije.

Milašijus navodi da je su preko jedne grupe navijača fanovi Žalgirisa skupili više od pola sume (9.000 eura) i da su tom prilikom izjavili:

„Naše vrijednosti su jasne: dok smo u Euroligi, mi ćemo glasno podsjećati Evropu da podržavamo Ukrajinu i nećemo tolerisati ‘šljam’ koji ide ‘ruku pod ruku’ sa Rusima. Platit ćemo kaznu Euroligi koja je pokazala svoje prljavo lice i velika je dilema da li ima smisla učestovati u tom takmičenju“.

Navijačka grupa Žalgirisa zaslužna za ovo saopštenje naziva se „Green White Boys“

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad