Tanjević o Kinđetu: Plijenio je dobrotom, imao je šarm i bio samokritičan

Košarka 03. jun 202210:38 > 13:24
Izvor: Spomenik Mirzi Delibašiću (N1/F.Z.)

Na platou ispred KSC Skenderija, u neposrednoj blizini sportske dvorane koja nosi njegovo ime i u kojoj je proveo veliki dio svog života, svečano je otkriven spomenik Mirzi Delibašiću. O Kinđetu i o tome koliko je važno da Sarajevo odaje počast svojim legendama, za N1 govorio je Bogdan Boša Tanjević.

Tanjević je rekao da je od velike važnosti da se legendama ovog grada na ovakav i sličan način odaje počast.

“Pogođeno je mjesto ispred njegove dvorane i neizbježno je da se prođe pored njega. Skulptura je jako dobra, jako lijepa”, kaže Tanjević.

Otkriven spomenik Mirzi Delibašiću: “Ovu zemlju spasit će ljudi dobroga srca”

Sarajlije su kao mjesto okupljanja ispred Skenderijeodabrali spomenik kojeg zovu “Teta razapeta”. Danas je na platou i Mirza Delibašić. Na pitanje da li će mladi danas govoriti “Hajmo se nađi kod Kinđeta”, kao što to tgovore za “Tetu razapetu”, Tanjević kaže:

“Lijepo je to za mlade”.

“Bio je omiljen gdje god bi se pojavio”

“To je bilo zaista tako. Plijenio je dobrotom, nikad nije bio u ekscesima. Jedanput je u čitavom životu dobio tehničku grešku. Bio je dobrica i to se s kilometar moglo vidjeti. Imao je šarm ljudski, bio je omiljen među igračima. Biti najbolji i najomiljeniji, to se moralo zaraditi. Šalio se na svoj račun i samokritičan je bio. Jedan složen ljudski lik. U pravom smislu intelektualac”, prisjeća se Tanjević.

Kaže da dok je igrao za Real Madrid, a tamo se hijerahija uposlenika kluba itekako poštovala, Mirza jednom čuvaru kupio automobil: “Žalio mu se da mu je daleko doći do posla.”

“Davorin Popović i Kemo Monteno trebaju dobiti skulpture”

Ivica Osim je evo i dobio svoj bulevar, svoju ulicu. Trebalo bi još Kemala Montena i Davorina Popovića smjestiti na plato sa skulpturom gdje sejde na stepeništu ispred Doma mladih gdje su imali vrhunce života i da ih sve vidimo na jednom mjestu”, zaključio je Tanjević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar