Turska označila NBA košarkaša kao teroristu, nudi nagradu od 500.000 eura

Enes Kanter
David Butler II-USA TODAY

Turski košarkaš Enes Kanter Freedom nalazi se na listi traženih terorista turskog ministarstva unutrašnjih poslova i Vlada daje nagradu svakome ko obezbjedi informaciju koja bi dovela do njegovog hapšenja vrijednu 10 miliona lira (490 hiljada eura).

Kanter je često u prošlosti govorio o sukobu sa predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom i njegovim autoritarnim režimom. Košarkaš se sada nalazi u sivoj zoni liste traženih terorista, a pasoš mu je oduzet još 2017. godine. Tada su predstavnici turske vlasti pokušali da izbore i izručenje centra iz Rumunije.

“Ova situacija je veoma opasna. Prije nego što su ponudili novac za moje hapšenje, turski operativci su jurili tražene ljude. Sada će nas gotovo svi tražiti zarad novca koji im je obećan“, izjavio je 30-godišnjak.

Kanter smatra da Erdogan sprovodi nehumanu politiku zastrašivanja i maltretiranja neistomišljenika. U sličnoj poziciji kao centar nalazi se i nekadašnji fudbaler Hakan Sukur. Posljednji incident se dogodio nedavno, kada je turski komentator Alper Bakircigil tokom prijenosa jednog meča Mundijala u Kataru spomenuo Sukura kao najbržeg strijelca u historiji tog takmičenja. Bakircigil je zamijenjen u poluvremenu i nije komentarisao nastavak susreta.

“Ne radi se samo o meni, toliko je nevinih novinara, akademika, sportista, aktivista i edukatora na toj listi. Sada su njihovi životi u opasnosti zbog turske vlasti. Nadam se da će svet prepoznati šta se dešava i suprotstaviti se Erdoganu koji narušava osnovna ljudska prava“, zaključio je košarkaš.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad