Igrao napadača, za 20 godina nije postigao niti jedan gol

Nogomet 17. jun 201620:59 > 21:07
Izvor: Facebook

Ovo je prisjećanje na jednu od najvećih prevara u historiji fudbala. Priča je poprilično stara, ali uvijek lijepa za podsjetiti - jer malo je primjera kako neko 20 godina može da ne radi, a da uživa u svim blagodatima lagodnog života.

Carlos Henrique Kaiser je najveći prevarant u historiji najvažnije sporedne stvari na svijetu. On je napadač rodom iz Brazila, koji za 20 godina karijere nije postigao niti jedan gol.

Ovo je priča o snalaženju, jer on talenta za fudbal nije imao. Datira s početka osamdesetih godina prošlog vijeka, kada se Kaiser družio sa velikanima poput Romarija, Edmunda i sličnih zvijezda Brazila.

Kada bi njegovi drugovi potpisali ugovor, uvjerili bi čelnike da “talentovani” Kaiser dobije šansu. On dobije tromjesečni ugovor, a odmah po potpisu – trebalo mu je nekoliko sedmica da se prilagodi.

Nakon mjesec dana došao bi na trening, a potom bi se povrijedio, zadnju ložu obično – čemu je slijedilo i previjanje po terenu.

Sa “povredama” nije imao sreće, a njegova prevara je otkrivena tokom boravka u Botafogu.

Facebook

On je sa sobom tada nosio veliki mobilni telefon, koji je bio luksuz tada, a navodno bi pričao sa agentima iz Engleske, generalno Evrope koji su bili “zainteresovani za njegove usluge”.

U Botafogu je jedan od doktora znao engleski jezik, te je uzeo mobilni telefon od Kaisera dok se ovaj tuširao – i shvatio da je to zapravo samo igračka.

Kaiser je pobjegao iz Botafoga, ali je “karijeru” nastavio u timovima Flamengo, Vasco da Gama, Palmeiras i Fluminense. Dakle, sve sama krema tamošnje lige. Priča bi uvijek bila ista. Došao bi na trening, udario loptu najsnažnije što može – a onda se uhvatio za list, tetivu, butinu, koljeno…

Jednom je čak dobio priliku da igra.

“Trener me je uvjerio da ću samo sjediti na klupi. Međutim, gubili smo i poslao me na zagrijavanje. Kako izbjeći da svi ne vide da nisam baš najbolji fudbaler? Primijetio sam da navijači vrijeđaju svoje igrače. Popeo sam se na ogradu i počeo vrijeđati navijače”, kaže on u intervjuu za Globo.

Predsjednik kluba ga je pozvao na razgovor poslije tog meča.

“Rekao sam mu da je moj otac preminuo, da sam dobio novog oca (pokazujući na predsjednika) i da nikome neću dozvoliti da vrijeđa mog oca kao što su to radili navijači”, objasnio je prevarant koji je nakon toga od predsjednika kluba dobio novi ugovor.

Facebook

Kaiser je otišao u Evropu.

Potpisao je za francuski Ajaccio, a na prvom treningu čak 1.000 navijača je došlo da ga vidi kako igra. Tu je napravio svoj vrhunac snalažljivosti.

Nije htio da ih razočara svojim neznanjem, pa je uzeo sve lopte sa terena i poslao ih navijačima. Trener je morao trening da odradi bez lopti, pa Kaiser nije mogao da pokaže koliko je “sjajan”.

Varao je 20 godina, onda mu je dosadilo, pa je karijeru završio sa 30 nastupa, svaki je bio s klupe. Za 20 godina, nije postigao niti jedan gol, a predstavljao se kao napadač.

Ostalo je historija. Svaka čast.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.