Imao je talenta za fudbal koliko je Bambi bio vješt na ledu

Nogomet 20. jun 201614:31 > 14:42
Izvor: Facebook

Na fonu teksta kojeg smo prenijeli protekle sedmice, o najvećem prevarantu u historiji fudbala, koji u 20 godina karijere kao napadača nije postigao niti jedan gol, donosimo vam priču o još jednom "doajenu", koji je znao prodati priču ekipi koja je žestoko zažalila.

Radnja se dešava 1996. godine u Engleskoj. Glavni “heroj” je Ali Dia, senegalski fudbaler, koji se cijelu karijeru “seljakao” po amaterskim ligama i nižerangiranim timovima.

Beauvais, Dijon, La Rochelle, Saint Quentin – ovo su timovi koji su ga nekoć imali u svom rosteru. Za četiri godine, promijenio je četri tima, od 1988. do 1992. godine tačnije. 

1995. godine očigledno nedovoljno talentovani Ali Dia je promijenio četiri tima, a odigrao je ukupno 11 utakmica, i postigao jedan gol.

Onda dolazimo do vrhunca njegove karijere.

Pomenute godine je došao do broja telefona menadžera Southamptona, a Graeme Souness je tada bio šef struke engleske ekipe.

Ali Dia se predstavio kao rođak Georgea Weaha, velikog fudbalera, osvajača Zlatne lopte, napadača Milana i jednog od najboljih fudbalera devedesetih. Souness kada je čuo “preporuke” i rodbinsku liniju Die, odmah mu je dao jednomjesečni ugovor bez ikakve probe. 

U jednoj ligaškoj utakmici, dobio je šansu u drugom poluvremenu. Na teren izlazi igrač sa brojem 33, protiv Leeds Uniteda.

Medijski izvještaji kažu da je to najveća sramota u engleskom fudbalu. Ali Dia suštinski nije znao šutnuti loptu, dok su mu navijači plakali od smijeha. Ali Dia je djelovao kao da je hodao po jajima. Tačnije, Ali Dia je djelovao kao “Bambi na ledu”.

Ako ne znate kojim slučajem kako izgleda Bambi na ledu pogledajte ovaj video: 

Otpušten je nakon dvije sedmice. Menadžer Southamptona je dobio otkaz odmah nakon njega.

Ali Dia je potom potpisao za nerangirani tim Gateshead, za koji je zabio dva gola, a onda je napustio fudbal i posvetio se fakultetu kojeg je završio 2001. godine.

The Times ga je uvrstio među 50 najgorih fudbalera ikada. Tačnije, na njihovoj listi je bio prvi, na Sunovoj listi je bio prvi također, a na Daily Mailu četvrti najgori igrač ikada.

Za snalažljvost bi ipak dobio najveće ocjene. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmreža Twitter | Facebook.

Facebook