Kako je Poljska upala u prvu jakosnu skupinu za SP?

Nogomet 16. nov 201720:55 > 17. nov 2017 13:23
Lars Baron/Getty Images

Mnoge je zaprepastila činjenica da će se Poljska 1. prosinca naći u prvoj jakosnoj skupini ždrijeba za Svjetsko prvenstvo. Kako je došlo do toga da se reprezentacija koja nije u svjetskom vrhu nađe u potu s favoritima za zlato?

Riječ je o maloj prevari, odnosno triku s prijateljskim utakmicama. Naime, nakon što su na Europskom prvenstvu igrali četvrtfinale, Poljaci su odigrali samo jednu prijateljsku utakmicu – remizirali sa Slovenijom 1:1.

Shvatili su da bi u prijateljskim utakmicama, koje se također računaju za FIFA-inu ljestvicu, mogli samo izgubiti osvojene bodove. I dok su velikani poput Španjolske i Engleske igrali međusobno, zarađivali milijune i gubili u prijateljskim utakmicama bodove i status nositelja, Poljaci su se odmarali i čuvali svoje bodove.

Za FIFA-in renking računaju se bodovi osvojeni u posljednje četiri godine i to tako da se bodovi zbrajaju s brojem odigranih utakmica, a u godini se mora odigrati najmanje pet utakmica. Svi bodovi iz posljednje godine se računaju, iz druge godine se računa 50 posto osvojenih bodova, treće 30 posto, a četvrte samo 20 posto.

Poljaci su odlučili da u 2017. ne igraju prijateljske utakmice, sve dok se u listopadu nije zaključila ljestvica prema kojoj se određuju nositelji Svjetskog prvenstva. U ovom mjesecu su odigrali 0:0 s Urugvajem i izgubili 1:0 od Meksika, ali to ih nije previše zaboljelo jer su svojom strategijom još ranije upali kao šesti u prvu jakosnu skupinu i izborili lakše suparnike u Rusiji.

Poljacima je pomoglo i što su dobili ne toliko snažnu kvalifikacijsku skupinu u kojoj su bili Danska, Crna Gora, Rumunjska, Armenija i Kazahstan, a u kojoj su upisali čak osam pobjeda, piše Index.hr.