Armin Duvnjak – prvi bh. nogometaš u Gibraltaru

Nogomet 03. feb 201508:26 > 08:30
Izvor: Fena

Nogometni profesionalci u karijeri često znaju doći na neobična odredišta. Takav je slučaj i sa nekadašnjim veznim igračem zeničkog Čelika Arminom Duvnjakom, koji je početkom godine prešao u redove tima F.C. Europa College koji se takmiči u ligi britanskog posjeda Gibraltara na jugu Pirineja.

Duvnjak (1990.) u razgovoru za Fenu kaže da je na britanski prekomorski teritorij Gibraltar došao na poziv bivšeg reprezentativca BiH i nogometaša nekoliko njemačkih  bundesligaša Brune Akrapovića, trenera koji zasigurno svojim neumornim radom, čeličnom njemačkom disciplinom i profesionalizmom gradi i uspješnu trenersku karijeru.  

Gibraltar čiji je nogometni savez osnovan davne 1895.godine tek nedavno je primljen u UEFA-u, ima oko 30 hiljada stanovnika. Najmanja je članica evropske nogometne porodice, odnedavno imaju reprezentaciju, a u njihovoj Premijer ligi nastupa osam klubova.  

“Igram u ekipi F.C. Europa College, trenutno smo drugi na tabeli i vjerujem da ćemo se do zadnjeg kola boriti za šampionsku titulu sa FC Lincolnom, koji su ovdje šampioni već desetak godina”, kaže Duvnjak, dodajući da u stvari ne živi u Gibraltaru, nego u obližnoj La Lineji sa španske strane granice, odakle odlazi na treninge i utakmice.  

Fena

Smatra da trenutno imaju bolju ekipu, najboljeg trenera u ligi i dobre šanse da budu šampioni i tako zaigraju u pretkolu Lige prvaka. Prošle godine ekipa je igrala u pretkolu Europa lige, a ispala je od švicarskog prvoligaša Vaduza.  

“Što se mene lično tiče, hvala Bogu, zasad je sve odlično, imam veliku podršku trenera, uslovi treniranja su fantastični, klima je prekrasna. Nakon što je stigao certifikat iz bivšeg kluba Čelika, ovdje sam dosad odigrao dvije utakmice kupa i jednu prvenstvenu. Upisao sam već dvije asistencije i dao gol koji je, nepravedno, poništen. Uz dobre igre kluba doći će i moji dobri nastupi i golovi”, rekao je Duvnjak.  

Ekipa FC College Europa je sastavljena od nogometaša iz čak 13 država širom svijeta od Gibraltara, preko Argentine, Brazila, Perua, Engleske, Hrvatske, Italije, Maroka, Španije, BiH, pa do Ekvatorijalne Gvineje…  

“Ovdje je nogomet u ekspanziji, čast mi je da sam dobio šansu i povjerenje. Nadam se da ću svojim igrama otvoriti vrata Gibraltara i drugim bh. igračima”, priča bivši mladi reprezentativac BiH, koji nakon  nastupa u matičnom NK Čeliku, Slogi (Uskoplje), Rudaru iz Kaknja i češkom Banjiku afirmaciju stiče u najmlađoj i najmanjoj članici UEFA-e.