Baždarević: Misimović treba reprezentaciji BiH

Nogomet 10. feb 201514:03 > 14:09
Anadolija

Reprezentativcima koje sam do sada obišao diljem Evrope, pogotovo ovim starijima, rekao sam jasno - nemamo prava na grešku, ni ja, ni vi, istakao je Mehmed Baždarević, selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine.

Prvi kontakti koje sam ostvario sa našim igračima su jako bitni i što se mene tiče veoma pozitivni. Oduševili su me jer su neki istakli kako su svjesni da su najzaslužniji za plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazil, ali isto tako da snose i veliku odgovornost za loš start u kvalifikacijama za EURO 2016. Rekli su mi da su svjesni da nisu dali sve od sebe, ne što nisu željeli već što u tom momentu nisu bili u najboljoj formi i to je odlika velikih. Ipak, imaju ogromnu želju za revanšom, za novim dokazivanjem i povratkom na pobjednički kolosijek, i to je odlično“, naglasio je Baždarević, dodavši kako ga raduje dobra forma Emira Spahića sa kojim je razgovarao nedavno u Njemačkoj:

“Zadovoljstvo ga je bilo gledati u Njemačkoj. Taj vikend je izabran u tim kola Bundeslige i takvog ga stalno želim u reprezentaciji BiH”.

Insistirat će na jedinstvu, redu i disciplini

Baždarević je otkrio i kako računa na još jednog veterana u bh. reprezentaciji, Zvjezdana Misimovića.

Ne samo da igrač poput Misimovića treba Bosni i Hercegovini, on bi trebao i jačim nacionalnim timovima od našeg. Kontaktirao sam nedavno i sa njim. Vjerujem da će naći što prije klub. Računam i na Misimovića. Treba nam jedinstvo u reprezentaciji BiH, ali i red i disciplina na kojem ću posebno insistirati. Niko, ama baš niko nije vredniji od države BiH i njene reprezentacije. Igrat će samo u tom trenutku najbolji, i oni koji se najbolje ponašaju, bez obzira na njihove godine, prošlost, itd…”, poručio je Baždarević.

I proteklog vikenda nastavio je evropsku turneju. Boravio je u Mehelenu gdje je gledao Edina Cocalića.

“Veoma dobar igrač. I on nam treba i već sam ga upisao na svoj širi spisak. Ne mislim da imamo boljih, ali i ako imamo igrača kvaliteta Cocalića zaslužuje zvanje reprezentativca. Želim ojačati konkurenciju na svim pozicijama u timu”, jasan je bio Baždarević.

Planira ići na utakmicu Hoffenheim – Stuttgart, gdje se uživo želi uvjeriti u trenutnu formu Sejada Salihovića, Ermina Bičakčića (Hoffenheim) i Vedada Ibiševića (Stuttgart).

Oni su bili stub. Trebamo pričati, i nekada kroz razgovor možeš pomoći nekim igračima koji nisu u prvom planu ili ne ide im kao ranije“, smatra Baždarević, koji planira u Njemačkoj na djelu vidjeti i potencijalnog novog reprezentativca Marija Vrančića, igrača Padeborna i bivšeg U-20 reprezentativca Njemačke.    

Moj asistent će ići u Italiju da se još jednom uvjerimo u formu Ervina Zukanovića i Milana Đurića. Ono što sam vidio do sada kod Zukanovića je da ima kvalitet, da može igrati i lijevog beka i lijevog stopera. I Đurić je potencijal. I u napadu moramo jačati konkurenciju i broj igrača. Dobro je što je i Ognjen Vranješ našao klub u Turskoj i već igrao cijelu utakmicu. Ići ću i u Austriju gdje ću posmatrati Anela Hadžića, koji se takođe pokazao kao fudbaler koji se može koristiti na više pozicija u timu. Semir Štilić još ne igra u Poljskoj, ali čim tamo počne prvenstvo planiram se sastati i sa njim”, kaže Baždarević.

Igrače Andore uhvatiti za gušu

Planirao je da reprezentacija BiH dan ranije od planiranog putuje u Andoru, gdje će 28. marta igrati naredni idući meč u kvalifikacija za EURO 2016.

“U Andoru ćemo putovati 26. marta, kako bi se aklimatizovali i privikli na teren sa umjetnom travom, koji je u granicama regularnog. Težak je i put do tamo. Nakon leta, autobusom se moramo penjati do Andore, koliko sam čuo, tri sata. Uglavnom, tamo moramo otići maksimalno spremni i motivisani. Momke želim pripremiti na najbolji način da budu spremni na sve. Igrači Andore će se tuči na terenu, boriti da ne prime gol u ranoj fazi utakmice. Moramo biti spremni da ih ‘uhvatimo za gušu, da ih davimo od prvog minuta meča’. U prijevodu naši igrači moraju imati preozbiljan pristup ka igri kako bi pobijedili u Andori”, decidan je Baždarević.

Veoma brzo o izboru trenera golmana

Baždarević kaže i da će članovi Izvršnog odbora N/FS BiH na narednoj sjednici, veoma brzo izabrati trenera golmana u stručnom štabu reprezentacije”. Naglašava da se “sve malo razvuklo, ali i da će članovima IO sugeristi ko je njegov favorit među kandidatima”.

Kandidati za trenera golmana A reprezentacije BiH su Enver Lugušić, Edin Prljača i Eldin Jelašković.