Ibuprofen poput bombona – sredstva protiv bolova u nogometu

Nogomet 10. jun 202016:32 > 16:36
Pixaybay

Stalni bolovi, trajni zdravstveni problemi i šutnja: sredstva protiv bolova su svakodnevica mnogih nogometaša. Ovisnost o tabletama protiv bolova je još uvijek velika tabu tema.

Neven Subotićse već dosta toga nagledao u tom posebnom svijetu koji se zove profesionalni nogomet. Prošao je gotovo sve stanice koje jedan profesionalni nogometaš može proći. Ovaj nogometaš rođen 1988. u tadašnjoj Jugoslaviji slovi kao trezven i staložen i zato njegove riječi u medijima imaju težinu.

“Što sam sve doživio u posljednjih 14 godina: ibuprofeni se gutaju poput bombončića.” Sredstva protiv bolova su svakodnevica mnogih nogometaša Bundeslige i to nije novi fenomen. Nakon jednogodišnjeg istraživanja i razgovora s preko 150 bivših i aktualnih igrača, sportskih liječnika i trenera, novinari javnog servisa ARD i istraživačkog portala Correctiv su došli do zaključka da zloupotreba sredstava protiv bolova nije slučaj koji pogađa pojedince nego masovni fenomen.

Subotić, koji je u javnosti poznati i po svojoj humanitarnoj djelatnosti, govori o profesionalnom nogometu kao “sustavu prenošenja pritiska” koji na kraju završi na samim igračima. “Mnogi igrači uzimaju tablete čak i ako nemaju akutnih bolova”, kaže bivši igrač Borussije iz Dortmunda.

Facebook/ Neven Subotić

Bez tablete ne ide

To potvrđuje i bivši profesionalac Dani Schahin. “Posljednjih tri, četiri godine zapravo ništa više nije išlo bez sredstva protiv bolova. Kada moraš igrati onda nije realistično da na teren izađeš bez tableta”, kaže Schachin. On pritom govori o prevenciji.

No tablete nisu samo problem vrhunskog nogometa nego i amaterske lige. U ispitivanju ARD-a i Correctiva 79 posto amaterskih nogometašica i nogometaša je priznalo da koristi sredstva protiv bolova. Njih 56 posto redovito.

Predsjednik Njemačkog nogometnog saveza (DFB) Fritz Keller je izrazio “šokiranost” ovim brojkama i najavio mjere za “senzibiliziranje” kod ovog problema. “Amaterski sport je tu da bi ljude učinio zdravijima, a ne da ih uništi”, kaže Keller.

Među žrtvama dugotrajne zlouporabe sredstava protiv bolova je i bivši profesionalni nogometaš i europski šampion Karlheinz Förster. Njegove izjave iz 2017. pokazuju da je ovaj problem sve samo ne novi fenomen. “Prije je i kod manjih ozljeda bilo najnormalnije uzeti Voltaren kako bi se moglo igrati”, rekao je Förster za dnevnik Bild.

Bez tableta, kaže, bi njegova karijera završila mnogo ranije. No i dan danas osjeća posljedice te zlouporabe. Hrskavica u skočnom zglobu je u potpunosti uništena. Bol je, što se zaboravlja, zapravo signal tijela da nešto nije u redu. “Ja bih danas svakom sportašu preporučio da izliječi svaku ozljedu do kraja a ne da ju potiskuje sredstvima protiv bolova”, kaže bivši profesionalac.

Pixabay

WADA: sredstva protiv bolova nisu doping

No neki u samom sustavu gledaju opušteno na ovu pojavu. Mnoge sportaše uprava i liječnici hvale ako se nakon ozlijede prije vremena vrate na teren. Liječnik kluba TSG 1899 Hoffenheim Thomas Frölich gleda trezveno na uzimanje sredstva protiv bolova.

“Mi u vrhunskom sportu naravno kažemo da je doping samo ono što stoji na službenim listama. A na njima sredstava protiv bolova nema”, kaže Frölich. Taj stav potvrđuje i Svjetska antidopinška agencija WADA. “Naši stručnjaci su jedinstveni u mišljenju da sredstva protiv bolova ne podižu učinak u sportu nego ga samo obnavljaju”, stav je WADE.

Tko griješi?

Rezultati novinarskog istraživačkog tima su rječiti i zabrinjavajući. No oni zaista više nikog ne mogu iznenaditi. Predugo su strukture u nogometu izbjegavale suočiti se s ovim problemom da bi sad bili “šokirani”. Stav DFB-a je pomalo začuđujuć po ovom pitanju.

Niko Kovač je još prije tri godine rekao da su oni koji misle da je profesionalni nogomet moguć bez sredstva protiv bolova, u zabludi. I bilo je isto tako jasno da će amaterski nogometaši prije ili kasnije “pokupiti” trikove profesionalaca. Ostaje pitanje hoće li nogometni svijet, sada kada svi znaju za ovaj problem, nešto promijeniti.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad