Najstariji aktivni trener u svijetu dolazi iz BiH, priprema se za licencu UEFA-e

Nogomet 01. nov 202019:58 > 20:05
Izvor: N1

Da su godine samo broj pokazuje i Ahmet Degirmendžić iz Olova koji ima 84 godine i aktivni je fudbalski trener u Bosni i Hercegovini. Za sebe tvrdi da je najstariji aktivni trener u svijetu. Ni Google, a ni mi nismo uspjeli pronaći starijeg.

Osamdesetčetverogodišnjak kroz 60 godina karijere vodio je bosanskohercegovačke klubove u nižim ligama: Stupčanicu, UNIS, Ozren, Konjuh, Kozara i Radnički, te danske trećeligaše Bohedu i Ikast. Degirmendžića zatičemo kako se priprema za polaganje UEFA A trenerske licence. Odlučili smo da provjerimo kako napreduje učenje.

N1: Kojih se šest segmenata stalno ponavlja tokom igre?
Degirmendžić: Napad, odbrana, tranzicija po izgubljenoj i osvojenoj lopti. Prekidi za i prekidi protiv. A ima 80 takvih pitanja. Za A sam se spremio ko automat (smije se). Bilo bi me stid izaće pred profesore kojima mogu biti otac da ne znam.

Još jedan od identiteta ovog trenera je i onaj hadžijski. Degirmendžić je obavio hadž 2016. godine. Pored toga imao je priliku upoznati Josipa Broza Tita i Ivu Andrića. Tita je upoznao nakon što mu je jugoslovenski list Borba dodijelio plaketu za podvig godine, kada je sa igračima tokom treninga spriječio eksploziju nafte nakon saobraćajne nesreće. Andriću je tokom posjete Olovu poklonio domaće namirnice dočekavši ga kao direktor Doma kulture.

“Bio sam zadužen da ga dočekam i njegova supruga je bila sa njim. I onda sam ja poručio kod ljudi, mladog kajmaka, sira, luka, pečenice i ostalih raznih domaćih stvari. Sjedili smo zajedno i on je sve to probao i pohvalio”, priča Degirmendžić.

Vremena su se promijenila, kaže, nekad su igrači plakali nakon poraza, a danas to nije slučaj. Fudbal je postao čisti biznis.

“Ja to nisam nikad doživio poslije rata. Čak su neki izgube utakmicu, pa se kupaju i pjevaju. Ja gledam jel moguće? Ne mogu da vjerujem. A ja ne mogu cijelu noć kad izgubim utakmicu zaspati. Nema teorije da zaspim. Jesam li ja bio kriv? Da li sam mogao šta učiniti? Što nisam onog stavio? Što nisam drugog izvadio? Kako mi je sudija sudio. Stotine pitanja. Sad, kad se utakmica pobjedi, dobra osmica, četvrtica, dobar golman. Kad se izgubi, kriv je trener, nemaju kondicije”, navodi.

Najstariji fudbalski trener na svijetu, ako je suditi prema Googlu, trenutno nema angažman u bh. klubovima, ali ima poruku za sve ekipe koje trebaju trenera…

“Ako ima treba čovjek koji će svaki trening odraditi maksimalno pošteno, koji će se boriti za taj klub, kao da mu je pitanje života i smrti. I pozna toliko nogomet da vidi kad igrač trči, treba li mu reći smanji ili povećaj. Preko 60 godina ja sjedim na klupi. Hiljade utakmica sam ja vodio”.

Pored mnogobrojnih utakmica, Ahmet odigraće još jednu. Za nešto manje od mjesec dana očekuje ga ispit, kada bi trebao postati UEFA-in trener sa A licencom. Ali tu ne staje. Kaže ako ga zdravlje posluži i bude finansija, želi i do najveće profi licence.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad