Bivši Džekin trener: “Ja sam im rekao da je novi Ševčenko, nisu mi vjerovali”

Edin Džeko igrat će 10. juna u Istanbulu najveću utakmicu karijere. Njegov Inter borit će se za evropski tron protiv supermnoćnog Manchester Cityja. Kako se Sarajlija koji je kasnije postao svjetski popularan gradio kroz omladinske pogone Željezničara otkrit će nam bivši Edinov trener, ali i nekadašnji fudbaler Želje i reprezentacije Jugoslavije Iso Ahmetović.

Hronološki krenimo, od omladinskog pogona i šljake?

“Bila je šljaka na Grbavici, ali potrošena. Edin Džeko i ostali su bili standardni, dolazio je na treninge. Primijetilo se da ima golgeterske osobine, tehničke stvari dobro obrađene. To je moja prva ekipa koju sam pravio u Želji. Prije mene na Čengić Vili je bilo malo betonsko igralište gdje je on igrao za jednu ekipu i tu je trener Jusuf Šehović primijetio Džeku i doveo ga u Želju. Radio sam dvije i pol godine sa tom generacijom. Bilo je tu još trenera, Jahić, Štilić, Memić i Osim…”, rekao je Ahmetović.

N1

Poređenje sa najvećom svjetskom zvijezdom u tom trenutku?

“Na treningu sam odredio jednu ševu, tada je igrač broj jedan u svijetu bio Ševčenko. Džeko je bio kao lane, imao je neke pjegice, plavu kosu. Neki penzioneri su gledali trening i ja sam okrenuo i rekao im “Ovo je novi Ševčenko, vidjet ćete”. Ja sam smatrao to, nikada nije imao nekih povlastica. Svojim znanjem i treninzima se izborio za ovo. gazio je, išao, trenirao, slušao. Upornost, rad i talenat”, izjavio je Ahmetović.

N1

Bivši Edinov saigrač, Samir Merzić, prije nekoliko dana prisjetio se trenutka kada su njih dvojica zajedno gledala najveće zvijezde svjetskog fudbala, Rooneyja, Ronalda, a Džeko je u tom trenutku rekao kako će igrati protiv Manchester Uniteda i zabiti gol?

“Nikada niko za njega nije ništa loše rekao. Naše je bilo da probamo da ugradimo u takve igrače pravi kvalitet, da postanu ljudi. I meni je čast što sam mu dvije godine bio trener. Sudjelovao sam u njegovom razvoju, on je ambasador, humanitarac. Jednu utakmicu sam ga stavio da igra sa kadetima, starijim, tri gola je dao u finalu. Čovjek je zaslužio sve ovo.”

N1

Kakav je Edin bio kao dječak na treninzima, ima li neka anegdota koja će vam zauvijek ostati u pamćenju?

“Nikada nisam imao problem s ovom ekipom. Edin je bio dobar učenik, stizao je sve. Pripremao sam ih i prenosio znanje. Završio sam među prvima edukaciju za trenere. Edin se uklopio u ekipu, a i dječaci su njega cijenili. Otac mu je bivši sportista, porodica za 10. Počelo je od porodice pa nas u klubu”, izjavio je prvi trener Edina u Željezničaru.

Prema uglednoj stranici Transfermarkt Džeko je deveti najbolji strijelac na svijetu u 21. stoljeću što je zaista impresivan podatak.

“To je vrh. Mnogi sanjaju o tome. Daj Bože da neko dosegne to”, zaključio je Ahmetović.

Finale Lige prvaka na rasporedu je 10. juna u Istanbulu.

N1

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad