Bivši fudbaler Zvezde isprozivao Ronalda: Ja sam ovdje zbog para, ne razumijem šta će tu Cristiano

Nogomet 23. sep 202313:49
Daniel ROLAND / AFP / POOL

Došao je u Crvenu zvezdu kao veliko pojačanje, ali od svega na kraju nije bilo ništa, a ni njegova karijera nije išla onako kako je priželjkivao.

Srđan Spiridonović sada igra u Saudijskoj Arabiji i to u drugoj ligi, a za austrijske medije je iskreno pričao o svemu što ga je pratilo u karijeri i kako je dospio na mjesto gdje je sada.

“Ako hoćete da unovčite svoju karijeru, ovo je pravo mjesto. Ovdje je drugačiji mentalitet. Mnogo je zabrana, kao što su, na primjer, ispijanje alkohola i šetanje pod ruku sa ženom na ulici. Mada, upoznati ženu ovdje je svakako teško, a i mislim da ne bi trebalo rizikovat“, istakao je fudbaler koji je važio za ljubitelja skupih automobila i žena.

Ipak, istakao je da je na sve to bio spreman jer ima mnogo prijatelja muslimana.

“Postoji mnogo pravila i sva su stroga, ali svi bi došli ovdje jer ne žele da kasnije brinu o svojoj budućnosti. Kritičari svašta pričaju, ali ne bi pritekli u pomoć onome ko se nađe u problemu i bez novca nakon karijere. Ja razumijem svakoga ko ode negdje da bi olakšao život sebi i porodici“.

Upravo je to i njegov cilj od početka karijere, koja je počela dok je sa roditeljima, bratom i sestrom živio u teškim uslovima. Otac je radio kao vozač autobusa, a majka čuvala djecu u malom stanu u Beču.

“Bili smo veoma siromašni i u suštini nismo imali ništa. Zato sam želio bolji život za sebe i svoju porodicu“, sjeća se Spiridonović i dodaje da mu je bilo 16 godina kada je postalo jasno da ima dovoljno talenta da se profesionalno bavi fudbalom. Morao sam da napustim svoj dom i godinama se brinem sam za sebe. Morate biti mentalno veoma jaki da biste uspjeli“.

Spiridonović ističe da je mnogo puta bio blizu da odustane od svega.

Dio dosadašnje zarade od fudbala uložio je u nekretnine, a kada govori o sjajnim finansijskim uslovima u Saudijskoj Arabiji, ističe da uprkos svemu – jedno ne razumije.

“Da sam na mjestu Cristiana Ronalda, ne bih došao ovdje. Toliko je novca zaradio, a želi još. Ja to ne razumijem“, čudi se Spiridonović.

Pored strogih pravila, ono što Spiridonoviću otežava život je – dosada.

“Najveće uzbuđenje koje sam imao je kada mi je jedno veče neko zazvonio na vrata. Otvorio sam i ispred je stajao čovjek koji je govorio na arapskom. Vjerovatno je došao zbog garnišne koja je pala na pod, ali ne mogu da tvrdim, nisam ga razumio ni riječ“.

Ugovor sa Saudijcima potpisan je na godinu dana, a na pitanje da li bi mogao da ostane duže, Spiridonović nema konkretan odgovor. Da može da bira, radije bi se vratio u Austriju iz Beča, gdje je 2011. i zakoračio u profesionalni fudbal.

“Volim taj klub i povratak tamo bi me učinio ponosnim. Ali snovi su jedno, a realnost drugo. Kao mlad vidio sam sebe u jednoj od najjačih liga Evrope, ipak i kao fudbaler ti si samo običan radnik“, zaključuje Spiridonović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad