Čeka se rasplet afere “Rusija”: “Već smo etiketirani, šteta je sigurno učinjena”

Nogomet 11. sep 202218:50 2 komentara
N1

Fudbal odavno nije najvažnija sporedna stvar na svijetu. Da je sporedan ne bi se svi u njega petljali. Hladno će biti u Rusiji u novembru. Ako bi bilo utakmice, prijateljske, tek tada bi se mogli zalediti.

Neke od najvećih legendi bh. fudbala već su reagovale na mogućnost odigravanja prijateljske utakmice protiv selekcije Rusije. Posljednji među njima je Vedad Ibišević, koji također ne želi vidjeti Zmajeve u Rusiji.

Mislim da je ovo isključivo politička igra, a za cilj nema ništa dobro za reprezentaciju, odnosno državu Bosnu i Hercegovinu. Ja mislim da je sada svima jasno, navijačima, ali i igračima ko nam vodi Savez i da je njihov cilj narušavanje ugleda reprezentacije, a samim tim i države koja se godinama mukotrpno gradila“, smatra Vedad Ibišević.

Da li će se utakmica igrati, ili ne, za sportskog novinara Samira Šišića nije važno. Važno je da Evropa i svijet više o našoj zemlji neće imati isto mišljenje.

Već smo etiketirani. Kad god se pomene ime Basna i Hercegovina u fudbalskim krugovima, prva asocijacija će biti ‘Oni su igrali prvu utakmicu sa Rusijom koja je pod sankcijama FIFA-e i UEFA-e, Rusije koja je izvršila agresiju na Ukrajinu.’ Sigurno je da je šteta već načinjena“, kaže Samir Šišić.

Građani Sarajeva su većinom protiv odigravanja utakmice između Rusije i Bosne i Hercegovine. U Republici Srpskoj danas pomiješana mišljenja.

Odbijanjem da igraju u reprezentaciji Bosne i Hercegovine Džeko, Pjanić i Ahmedhodžić zauzeli su stav koji ne bi smio napraviti razdor među reprezentativcima Bosne i Hercegovine pred važne utakmice Lige Nacija sa Crnom Gorom i Rumunijom.

A navijači, oni najvatreniji, sinoć su se oglasili, a i oni su saglasni da utakmicu ne treba igrati.

Samo jednom riječju, “Bojkot”, dali su do znanja da je za njih meča sa Rusijom nedopustiv.

Tračak nade daje činjenica da će u ponedjeljak vjerovatno biti sazvana hitna sjednica Izvršnog odbora, kako bi se pokušalo spasiti što se spasiti da.

Detalje donosi Haris Mrkonja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad