Danas nepojmljivo: Kako je navijač zaigrao i postigao gol za West Ham

Nogomet 02. feb 202321:30
GLYN KIRK / AFP

Vraćamo vas u vrijeme romantičarskog fudbala, sa epizodom koja se u današnje vrijeme ni u ludilu ne bi mogla dogoditi.

U današnjem fudbalu na najvišim nivoima sve je programirano, sve podređeno uspjehu, isplanirano do najmanjih detalja. Novac, koji donosi uspjeh, koji generira još veći novac, danas je glavna pokretačka sila najljepše sporedne stvari na svijetu, a u takvoj atmosferi visokog biznisa nema više prostora za ono što je fudbal i učinio toliko privlačnom igrom.

Dok se danas igrači driluju dok ne postanu napribližnija verzija mašine, nekada je fudbal bio zabava, igra, uživanje i opuštanje. Najbolji primjer koji dokazuje tu tvrdnju je situacija koja se dogodila 1994. godine u Engleskoj, kada je ekipu West Hama vodio trener Harry Redknapp.

Tokom gostovanja kod ekipe Oxforda, malobrojni navijači West Hama okupili su se u blizini klupe svog tima, a dijelila ih je tada samo niska ograda i dva metra distance. West Ham nije igrao naročito dobro, a jedan navijač “Hammersa” nije bio zadovoljan igrom napadača Leeja Chapmana. Navijač, koji je stajao uz klupu, vikao je na Chapmana i vrijeđao ga zbog njegove neučinkovitosti na terenu. U jednom trenutku tokom drugog poluvremena Chapman se povrijedio nakon udarca kojeg je zadobio od defanzivca Oxforda, te je morao napustiti igru.

Redknapp je do tada već iskoristio sve izmjene i na klupi više nije imao igrača. Zbog toga što je morao slušati uvrede na račun svog napadača gotovo cijelo prvo poluvrijeme, Redknapp se okrenuo navijaču i pitao ga da li bi on mogao bolje od Chapmana, na šta je navijač, Steve Davis, odgovorio potvrdno. Redknapp mu je naredio da otrči u svlačionicu i presvuče se kako bi ušao u igru.

“Cijelu utakmicu slušam tog momka kako vrijeđa mog napadača. Okrenem se, sav je pokriven u rekvizite West Hama, sve do tetovaža po vratu na kojima je pisalo ‘West Ham’. Nisam imao više igrača i odlučio sam se okrenuti prema njemu. Pitao sam ga ‘umiješ li igrati dobro koliko pričaš’? A on mi je odgovorio ‘Bolji sam od Chapmana’, pa sam ga poslao da se presvuče”, rekao je Redknapp.

Davis se nakon početnog šoka u rekordnom vremenu pojavio na terenu u dresu West Hama, a zatim je ušao u igru na poziciji špica.

“Nisam se osjećao prirodno, samo sam pokušavao da ostanem miran. Nakon pet minuta, noge su mi se tresle. Igrao sam za West Ham!”, prisjetio se Davies.

Davies, inače kurir iz Milton Keynesa, nije ni sanjao da zaigrati za West Ham neće biti vrhunac njegovog iskustva tog dana. U 71. minutu meča, Matthew Holmes je sjajnim dodavanjem uposlio Daviesa koji je poslao loptu u mrežu.

“Samo sam šutnuo loptu. Jako sam šutnuo. Lopta je ostala nisko i prošla pored ispružene ruke golmana Oxforda. Bilo je kao da je vrijeme stalo, bio je to najljepši trenutak mog života”, rekao je Davis.

Bio je to prvi, možda i jedini put u historiji profesionalnog fudbala da je jedan navijač utjecao na rezultat utakmice na tako drastičan način.

Zamislite da se nešto slično, tako neplanirano, neprogramirano, desi u današnjem fudbalu. Ne možete, jer ovo danas jednostavno nije više fudbal kakav je nekada bio.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

 

Komentari

Vaš komentar