Engleska: Moguć povratak publike na tribine za finala Liga i FA kupa

Nogomet 16. feb 202113:37 0 komentara
Paul ELLIS / AFP

Fudbalski savez Engleske (FA) i Engleska fudbalska liga (EFL) sarađuju s Vladom Velike Britanije u pokušaju da vrate navijače na Wembley u utakmicama finala FA i Liga kupa.

Naravno u konačnici to će biti odluka Vlade zasnovana na tome da li je pandemija koronavirusa dovoljno pod kontrolom kako bi se dozvolio postepeni povratak navijača na fudbalske stadione.

No, postoji nada da će trećina tribina Wembleyja biti popunjena gledaocima do trenutka igranja finalnih duela, krajem aprila i sredinom maja, navode ugledni britanski mediji. To bi značilo da bi na svakom finalu moglo biti po 30.000 prisutnih navijača.

Dva finala su identifikovana kao ključne prekretnice, koje bi mogle poslužiti kao probni događaji uoči Evropskog prvenstva ovog ljeta, a koje će se između ostalih evropskih gradova igrati i u Londonu, i to na Wembleyju.

Prošlog mjeseca, EFL je prolongirao finale Liga kupa sa 28. februara na 25. april, kako bi povećao šanse da navijači budu prisutni na Wembleyju. Naravno, FA također silno želi da vidi publiku na tribinama u finalu FA kupa 15. maja, svega četiri sedmice prije početka EURO 2020, koji je zakazan za 11. juni.

Wembley bi trebao biti domaćin sedam utakmica Evropskog prvenstva, sva tri duela Engleske u grupi, te jednog susreta osmine finala, oba polufinala i finala.

Prisustvo navijača na Wembleyu u finalu FA kupa smatra se ključnim pokazateljem da li se mogu izbjeći prazni stadioni EURO 2020, koji prošle godine nije održan upravo zbog pandemije koronavirusa.

U finalu Liga kupa Engleske 25. aprila sastaće se Tottenham i Manchester City. Takmičenje u FA kupu stiglo je do četvrtfinala u kojem će snage odmjeriti: Leicester – Manchester Uniteda, Chelsea – Sheffield Uniteda, Bournemouth – Southamptona i Everton – Manchester Cityja.