Habibović za N1: Ovo što je N/FS BiH uradio je neviđeno, kako sada podići igrače

Nogomet 25. sep 202310:45 3 komentara
N1

Sportski gost u Novom danu na N1 je čovjek koji ima vrlo zanimljiv poziv. Sam, da ga to niko nije molio, da mu niko nije naredio, niti ga ko plaća, lobira za Bosnu i Hercegovinu. Pronalazi, gleda i razgovara sa najtalentovanijim fudbalerima koji su rođeni u inostranstvu, a imaju bosanskohercegovačke korijene, i pokušava ih uvjeriti da igraju za zemlju svojih korijena. O njegovom radu znaju mnogi koji prate fudbalsku reprezentaciju Bosne i Hercegovine, a njegovo ime je Belmin Habibović.

Na početku razgovora Habibović je rekao kako ulaže puno vremena kada su u pitanju potencijalni reprezentativci BiH.

“Imam porodicu, dva sina, imam svoj posao. Ali puno ulažem vremena kada su u pitanju naši fudbaleri. Nađem način kako da informacije dođu do mene, nikad mi niko nije dao jedan euro za to. Nikada niko mi se nije zahvalio od strukture koja donosi odluke. Stavljam metu na svoje čelo preskačući mešetare. Sa selektorima sam imao korektan odnos, nalazili su vrmena da me saslušaju. Moram spomenuti Misimovića koji se stavljao na raspolaganje, on je sa nekim fudbalerima stupao u kontakte.”

Habibović je kazao kako najviše vremena provodi sa Amarom Dedićem budući da mu je on najbliži jer igra u Austriji za RB Salzburg.

“U stalnom sam kontaktu sa reprezentativcima, posebno mladim. Sa Dedićem provodim najviše vremena, redovno se viđamo na utakmicama. Sve u skladu sa obavezama. Jako lijep odnos imam sa većinom njih.”

Istakao je kako postoji još talenata u Evropi, a za koje se ne zna u Bosni i Hercegovini. Jedan od njih je Haris Tabaković koji već duži niz godina pruža sjajne partije, ali još uvijek nije debitovao za reprezentaciju BiH.

“Ne bi volio govoriti o svim imenima, ali brujim o Harisu Tabakoviću već godinu dana. Duže smo u kontaktu, vidio sam dok je igrao u drugoj ligi Austrije da je odličan igrač. Sada skor koji ima u Herthi je lijepa priča, a njega i Misimovića sam povezao u martu ove godine.”

Sada već bivši selektor Zmajeva Meho Kodro napustio je klupu reprezentacije samo 49 dana nakon što je stigao na nju. Kodro je uspio voditi samo dvije utakmice i nekoliko treninga, a njegova smjena šokirala je sve u svijetu fudbala.

“To me je šokiralo, imao sam informacije da se sprema to. Mislio sam da će se naći zajednička riječ. Javilo mi se mnogo igrača, ne mogu da vjeruju šta se desilo nakon samo dvije utakmice i četiri treninga. Konkretno, dobio sam pozitivne informacije o njemu od igrača, puno je razgovarao sa njima, profesionalizam i sve ostalo. Malo su me razočarale njegove izjave da je lično birao stručni štab, a svi znamo kako se to bira. Druga je izjava nakon Lithenštajna da su oni ozbiljna reprezentacija, ali je nemoguće i nije fer dati mu otkaz nakon dvije utakmice. Ovo što su uradili je neviđeno. Pitanje je šta sada i kako podići igrače. Sad čekamo četvrtog selektora u godini dana…”, kazao je Habibović.

Od svih informacija najizvjesniji je dolazak Save Miloševića na klupu Zmajeva, a njegov protukandidat je bio Mersad Selimbegović.

“Mi smo u situaciji gdje bilo ko da dođe pitanje je šta se može izvući. Koga god izaberu bitno je da mu se da vrijeme. Milošević je imao dobru igračku karijeru, ali je dvije godine bez trenerskog angažmana. Sa druge strane Selimbegović ima ljudske, stručne karakteristike, radio je dobro u Njemačkoj. Koliko god smo otvoreni, mi moramo biti kritični, sve dok igrači šute njima je sve u redu. Kenan Kodro se sada oprostio od reprezentacije, vjerovatno će njemu dodati familijarnu povezanost sa bivšim selektorom, ali to je jedina reakcija od svih fudbalera koju smo vidjeli.”

Šta treba da se dogodi da ljudi koji postavljaju selektore počnu da snose odgovornost?

“Nikada nisu odgovarali sa svoje postupke. Ne znam šta može da se desi da se to promijeni. Oni se ponašaju kao polarni medvjedi. Austrija je bila prije par godina na našem nivou, ali se nakon toga pojavila nova strategija i cilj. Selektor A reprezentacije kontaktira mladiće od 16,17, 18 godina i predstavlja im strategiju djelovanja i gdje bi mogla biti njihova uloga. Ja sam imao priliku da pričam sa nekim igračima, a sa druge strane dođe Ralph Ragninck koji im može sve predstaviti”, zaključio je Habibović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad