Historija na SP: Sudija objasnio promjenu odluke navijačima!

Nogomet 02. feb 202310:20
Screenshot

Odlukom Međunarodnog Borda, tokom Svjetskog klupskog prvenstva u fudbalu koje je počelo u srijedu, testirat će se promjena u primjeni VAR tehnologije. I imali smo priliku da to vidimo u praksi već tokom prve utakmice.

Al Ahly je savladao Auckland, ali ono što ćemo posebno pamtiti sa ove utakmice je situacija u kojoj je glavni sudija meča primjenio novo pravilo, odnosno preporuku.

Međunardoni Bord odobrio je da tokom Svjetskog klupskog prvenstva bude testiran novi način upotrebe VAR sistema. Glavni sudija će gledati snimak, a zatim će svima javno objasniti odluku koju je na osnovu toga donio. Tako će svima na stadionu, ali i onima koji meč gledaju kod kuće sudija objasniti šta se dogodilo, kako je on to video i na osnovu čega je donio odluku.

Meč je ulazio u nadoknadu vremena kada je glavni sudija, Kinez Ma Ning na osnovu pogledanog snimka promijenio odluku o penalu u odluku da dosudi slobodan udarac, a zatim sve to lijepo objasnio navijačima i gledaocima.

Defanzivac Aucklanda Adam Mitchell oborio je Tahera Mohameda na ivici kaznenog prostora, a sudija Ma Ning je u prvom momentu pokazao na bijelu tačku.

Međutim, iz VAR sobe mu je javljeno da treba da provjeri spornu situaciju što je on i učinio. Ispostavilo se da je faul napravljen van kaznenog prostora, Ning je neko vrijeme gledao snimak, zatim objasnio zašto je promijenio odluku. Uz promjenu odluke da penal preinači u slobodan udarac, Ning je “zbog faula u jasnoj gol šansi“ Mitchellu pokazao i crveni karton.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar