Jugoslavija nije mogla pobijediti Brazil 57 godina, može li Hrvatska?

Nogomet 09. dec 202213:223 komentara
Izvor: REUTERS/Pedro Nunes

Jugoslavija je tokom svog postojanja važila za jednu od najjačih fudbalskih reprezentacija svijeta. Brazil je pobijedila u Montevideu, što smo imali priliku gledati i u veoma poznatom filmu.

Naravno, riječ je o prvom ikada održanom Svjetskom prvenstvu u Urugvaju. Reprezentacija Jugoslavije u kojoj nisu igrali Hrvati tada je pobijedila velikog favorita. Jugoslavija je u svojoj dugoj sportskoj historiji Brazil pobijedila još samo jednom i to 1934. godine u Beogradu.

Nakon Drugog svjetskog rata Jugoslavija koja je važila za jednu od najboljih selekcija na svijetu nikada nije uspjela upisati pobjedu protiv Brazilaca. Ono što bi danas Hrvatskoj moglo dati nadu (Ni Hrvati nikada nisu uspjeli slaviti u srazu za Kariokama) je da su Brazilci čak 6 puta remizirali sa Jugoslavijom.

Zanimljivo je da je posljednju utakmicu koju je odigrala Jugoslavija sa Brazilom sa klupe vodio naš proslavljeni stručnjak Ivica Osim. Ni ta fantastična generacija u kojoj su igrali Mihajlović, Jugović, Savičević, Mijatović… nije uspjela, poraženi su 3:1.

Jugoslavija i Brazil su, ako se gledaju Svjetska Prvenstva posljednji put igrali 1974. godina na SP u Njemačkoj. Susret je završen bez golova.

Što se tiče reprezentacija iz regiona Srbija je sa Brazilom igrala tri puta i svaki put teren napustial pognutih glava. Naša reprezentacija u historijskom meču 1996. godine odigrala je prijateljski meč sa Brazilcima, poraženi smo 1:0. Gol za pobjedu je postigao Ronaldo iz slobodnog udarca iz velike udaljenosti. Na golu reprezetnacije BiH tada je stajao Mirsad Dedić, igrali su Salihamidžić, Glavaš, Geca, Bolić… Drugi meč sa Brazilom odigrali smo 2012. u Švicarskoj i izgubili autogolom Saše Papca u 91. minuti. Slovenci, Makedonci i Crnogorci sa Brazilom nisu igrali nakod raspada Jugoslavije.

Ono što je zanimljivo kada su u pitanju mečevi balkanskih reprezentacija i Brazila vrlo rijetko se dešavalo da Brazilci glatko dobijaju mečeve.

Hrvatska danas ima priliku da postane prva reprezentacija sa ovih prostora koja je pobijedila Brazilce od davne 1934. Sretno komšije!

 

 

 

Komentari

Vaš komentar