Juventusu prijeti izbacivanje iz Serije A!

Nogomet 06. dec 202210:57
Izvor: REUTERS/Alberto Lingria

Fudbalski klub Juventus u opasnosti je da izgubi mjesto elitnoj italijanskoj ligi i preseli se u Seriju B zbog finansijskih prevara, tvrdi Mattia Grassani, ekspert za sportsko pravo.

Trofejni klub iz Torina je pod istragom tužilaštva zbog lažnih finansijskih izvještaja, a prije nekoliko dana kompletno rukovodstvo „Stare dame“ podnijelo je ostavku.

„Ovo je najozbiljnija istraga kojoj je Juventus ikada bio podvrgnut, možda čak i ozbiljnija od ‘Calciopolija’ 2006. Nezakonite aktivnosti pokrivaju područja pravila berze, kao i korporativnih i sportskih pravila. To je bez presedana. Juventus rizikuje ne samo novčanu kaznu. Prema zakonu, moguće je izbaciti ekipu iz Serije A,“ rekao je Grassani i nastavio:

„Pravila predviđaju da ako se registracija za prvenstvo ostvari izmjenama dokumenata, privatnim aranžmanima koji odlažu plaćanje igrača u sezoni 2021/2022. ili čak fiktivnom otkazu, klub može da bude isključen iz prvenstva i izgubiti naslov prvaka Italije“

Juventus je, podsjetimo, nakon afere „Calciopoli“ izbačen u Seriju B i oduzete su im titule iz 2005. i 2006. Crno-bijeli su ove sezone poslije odigranih 15 kola treći u šampionatu sa 31 bodom, dok vodeći Napoli ima deset više.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar