Kad pomisliš “najjači sam“, znaj – tad si najslabiji… X2

Nogomet 04. dec 202218:23
Izvor: REUTERS/Carl Recine

Ima srpski narod lijepih umotvorina, jednostavnih i pitkih, da objasni aktualan trenutak. Ko hoće čuti, još bolje i usvojiti, dobrom se može i nadati...

Iz Dohe: Branko Spasojević

Naši stari nekoć su govorili:

“Kad pomisliš da si najjači, znaj da si najslabiji.”

Istina univerzuma, dvaput u kratkom roku, reprizirana je i na nogometnom planu.

Posljednji put, u slučaju Dragana Stojkovića i srpskog nacionalnog tima. Mundijalski neuspjesi u nas apokaliptično se shvaćaju i u taj aksiom domaće zbilje nitko ne dira. Izbornik se, pak, izgubio na drugom polju – gdje je do sada bio i najjači. Obećanja nabijenih optimizmom i naelektriziranom pozitivom.

Od početka studenog promijenio se reljef nogometne Srbije. Izbornik je izgubio status apsolutnog autoriteta i u situaciji kad se činilo da nema ravnog – izgubio je izbore u FSS. Uz jasnu poruku da “i iznad popa ima pop”.

Piksiju se prevelik optimizam obio o glavu. Na krilima moćne retorike izbornik je ranije apsolvirao utakmice u Ligi nacija i uoči Svjetskog prvenstva. I dobro je znao što radi. Na istom valu, ipak, otplovio je u drugu krajnost – uvjeren da ima tim za velika djela. Uvjerljiv napad, u nogometu željnoj raji, našla je plodno tlo. Problem je što se izbornik brzo odvojio od realnosti i više puta ponovio da od njegova time nema boljeg.

Nogometna Srbija, svega tri mjeseca ranije, svjedočila je još jednom skupom krahu. Tek što je direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić ustvrdio – vrijeme je za raskidanje sa starom floskulom iz jugoslavenskog vremena “nema jake Zvezde bez jakog Partizana”, crveno-bijeli tim zagazio je u vlastitu provaliju. Najskuplja momčad srpskog nogometa, u vremenu današnjem i prijašnjem, ubrzo je nestala s europskih radara…

Piksijev slučaj nije za podcjenjivanje, istovremeno, ni zaokret. Upozoravali su stari vukovi, osnivači srpske trenerske škole marljivog učenika, da optimizam često skupo košta. Morat će izbornik i tu lekciju naučiti. Mundijalski bukvar iskustva često više vrijedi od milijun lekcija na suhom listu papira.

S ovim timom, usporedno, trebao bi se i izbornik mijenjati i porasti. Uvjerio nas je da ima potencijal, ali velika natjecanja traže samo najbolje. I najspremnije, svjesne istine – čim pomisliš da si najjači, znaj da si i najranjiviji… Najslabiji!

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar