Kako su gole “Matilde” otvorile vrata za ženski fudbal u Australiji

Nogomet 13. aug 202322:38 0 komentara
Twitter

Ženska fudbalska reprezentacija Australije igrat će polufinale SP-a protiv selekcije Švedske, a iako su zbog rezultata s pravom u polufinalu i svi o njima govore, ovo ipak nije najpoznatija generacija "Matildi", kako je nadimak ženske reprezentacije Australije u fudbalu.

Naime, na koncu milenija, ženski fudbal nije bio organizovan kao onaj današnji, a i novčana sredstva koja su se izdvajala za ženske selekcije nisu bile ni izbliza dovoljne, iako u poređenju sa muškim fudbalom nisu to ni danas.

U svakom slučaju, najpoznatija generacija “Matildi” je ona koja je izdala kalendar golih fudbalerki reprezentacije Australije. Razlog što su to uradile je jednostavan – novac.

Twitter

Naime, ženska fudbalska reprezentacija Australije tada nije imala dovoljno sredstava da finansira sve što je potrebno za pripreme i odigravanje Olimpijskih igara 2000. godine, upravo u Australiji, te su odličile pristati na ideju kako bi se fotografisale gole, a od fotografija je sačinjen kalendar koji je kasnije išao u prodaju.

Doduše, u kalendaru nije bilo nekoliko reprezentativki koje su smatrale da će im fotografije kasnije naštetiti u karijeri, ali većina je odlučila da želi biti dio projekta.

Prodaja kalendara premašila je očekivanja. Na početku je isprintano pet hiljada primjeraka kalendara, ali prodaja je na kraju premašila 45 hiljada prodatih primjeraka.

Iako je očito da fudbalerke nikada nisu ni trebale pozirati gole kako bi finansirale svoju ljubav prema fudbalu, mora se reći da je zacrtani cilj postignut. Gole “Matilde” su popularizirale fudbal u Australiji, a 20 i kusur godina kasnije, njihova selekcija je u polufinalu Svjetskog prvenstva za žene.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad