Kusturica trenirao u Bordo timu, a bio navijač Željezničara: Sarajevo bio muslimanski, a Željo radnički tim

Nogomet 15. jun 202407:10 0 komentara

Gost nove epizode Sportlighta bio je Emir Kusturica, koji se u velikom intervju dotakao i fudbalskih tema.

Manje poznata činjenica o poznatom režiseru je ta, da je Kusturica trenirao u FK Sarajevo tokom pionirske dobi, ali kako je istakao bio je ipak navijač Željezničara. Sve je detaljno objasnio u intevrjuu i dužem uvodu, koji je napravio komparacijom Partizana i Crvene zvezde.

“To je neka strast, vidio sam kako to ovdje biva. To je strast koja se načne naslijeđem, a onda to postaje jedna sinteza društveno-politička, historijska. Kad pogledaš ko navija za Zvezdu, ko navija za Partizan vrlo lako dođeš do tih ideja ko je za Zapadnu Evropu, ko je za Srbiju, ko je za Srbiju i Zapadnu Evropu. Odjednom se tu napravi i otkrije mnogo slojeva”, započeo je Kusturica i nastavio.

“Ja nisam takav bio. Ja sam volio Želju zato što je bio radnički tim, a Sarajevo je bio tim pitara, što znači čaršijskih zanatlija, ono što oni zovu građanskim životom ili muslimanski. A Željo je bio, kao što mu i samo ime kaže, omiljen zato što je na onoj svojoj nesretnoj Grbavici, ja ne znam kako to sada izgleda, skupljao uglavnom tipove koji su dolazili iz tih sirotinjskih krajeva. Tako su bar izgledali. Tako je izgledao onaj desni bek Želje koji je prethodno bio pružni radnik. Tako su izgledali mnogi od njih koji su dospjeli u fudbal, ali tad je to moglo još da neko iz manjeg tima sa malo fizičke snage dopre u prvi tim. Tako da sam ja navijao za Želju iz tih socijalnih, maradonovskih razloga. Sarajevo je bilo uspješniji tim, ali ne do kraja. Kao i uvijek – podjela je socijalno-politička. Ko pripada, ko navija za Zvezdu taj voli Dražu Mihailovića, a ko navija za Partizan taj se još uvek pomalo slaže sa Titom”, objasnio je.

Dalje Kusturica navodi kako između dva beogradska tima, bira Partizan u odnosu na Zvezdu.

“Ja navijam za Partizan zbog tradicije. Moja tetka je bila prvoborac, moj otac je bio zaljubljenik u Beograd, dolazio je ovdje i uvijek bio najsretniji kad bi boravio u Beogradu i volio je u stvari ovaj ambijent. I nekako mi je pripalo preko Stribora i tih navijača njegovih da kad sam došao tu da budem Partizanovac. Iako nisam veliki ljubitelj Tita, ali volim Partizan”, zaključio je Kusturica.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!