Legendarni fudbaler pati od poremećaja ponašanja, otkrio detalje problema

Nogomet 25. maj 202317:37
REUTERS/Tom Nicholson

Proslavljeni fudbaler David Beckham pokazao je kako izgleda dio svakodnevne rutine šminkanja njegove supruge Victorije. On je objavio snimak na kom se vidi kako lice tretira četkicom, a ako će neko reći da 48-godišnjak izgleda umorno, pored starosti popularnog Beckhama postoji još jedno objašnjenje.

Beckham je prije 17 godina prvi put priznao da ima mentalni problem poznat kao opsesivno-kompulsivni poremećaj.

“Imam taj poremećaj gdje sve mora da mi bude u pravoj liniji ili u parovima. Stavit ću svoje konzerve soka u frižider i ako ima jedna previše, stavit ću je negdje drugdje. Ako odem u hotelsku sobu, prije nego što mogu da se opustim, morati ću da pomjerim pamflete i knjige i stavim ih u fioku“, rekao je Beckham svojevremeno.

Njegova supruga Victorija je dodala da David i ona imaju tri frižidera i da je u jednom hrana, u drugom salate i u trećem pića i u onom gdje su pića, sve mora da bude simetrično.

Taj poremećaj ga ometa i u toku noći, pa tada radi stvari mimo očiju porodice – čisti porodični dom.

“Tako dobro čistim ali nisam siguran da to moja žena toliko cijeni… Kada svi legnu u krevet, ja tada hodam okolo, čistim, namještam svjetla, pazim da je sve uredno. Mrzim kad siđem ujutru a tamo još uvijek stoje šolje… Sređujem i otopljeni vosak na svijećama, čistim staklo oko nje. Znam, čudno zvuči“, rekao je Beckham, a otkriveno je u njegovom dokumentarcu prije nekoliko nedjelja.

Opsesivno-kompulsivni poremećaj (OCD) spada u grupu anksioznih poremećaja, a karakterističan je po pojavi radnji koje se ponavljaju ritualno. Ljudi koji pate od ovog poremećaja svjesni su da su njihovi postupci iracionalni, zbog čega ih i doživljavaju neprijatnim, ali ne mogu da ih spriječe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad