Neobičan trejd? Košarkašica za švercera oružja!

REUTERS/Brian Snyder/File Photo

Brittney Griner se prvi put pojavila pred ruskim sudom od kako je uhapšena u februaru zbog posjedovanja ulja hašiša. Američka košarkašica je velika tema u Sjedinjenim Državama zbog toga što se svi tamo zalažu za njeno oslobađanje, a čak je to i u vrhu prioriteta američkim diplomatama.

Čuvena američka košarkašica se pojavila u zgradi suda u Himkiju sa kapuljačom preko glave, bez želje da joj fotoreporteri i ostali znatiželjnici vide lice. Prvi put je Griner bila pred sudom u Rusiji zbog toga što je sredinom februara na aerodromu u Moskvi pojsedovala ulje hašiša.

Amerikanci tvrde da je Britney zatočena nepravedno i da treba da bude puštena na slobodu, dok Rusi sa druge strane ovakve prekršaje kažnjavaju zatvorskom kaznom i do deset godina. Radi se inače o jednoj od najboljih košarkašica svih vremena koja igra za Phoenix Mercury i trebalo bi da započne WNBA sezonu, dok sa druge strane ona već sedam godina igra u Rusiji za Ekaterinburg, tako da teško da joj nije bilo poznato pravilo o nošenju nedozvoljenih supstanci. Ruski sud je sada produžio pritvor za Grinerovu.

BBC ovu vijest stavlja u sekciju “ukrajinsko-ruski rat“ iako nema mnogo veze sa ratnim dešavanjima u Ukrajini, a također je Britney uhapšena prije početka ruske agresije na Ukrajinu. Ipak BBC još dodaje da je oslobađanje Brittney Griner moguće ali uz jedan trejd koji bi bio sve sem košarkaški.

Ruska agencija TASS tvrdi da je Ruska Federacija voljna da Brittnye Griner pošalje kući, ali da u suprnotnom pravcu dođe Viktor Bout. Radi se o ruskom šverceru oružja koji je osuđen u Americi 2012. godine i služi kaznu od 25 godina zatvora. “Trgovac smrću“, kako je Viktorov nadimak, je uhapšen 2008. u Tajlandu i izručen je SAD-u.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad