Podignuta velika prašina: BiH (ne)će igrati protiv Rusije?

Nogomet 10. sep 202219:06 0 komentara
N1

Ne smiruje se situacija oko Nogometne reprezentacija Bosne i Hercegovine, koja bi u novembru trebala igrati prijateljsku utakmicu protiv Rusije. Nove reakcije dolaze iz svijeta, a čovjek koji je svojim glasom presudio da reprezentacija Bosne i Hercegovine prihvati poziv FS Rusije za odigravanje prijateljske utakmice priznaje grešku i kaže da će pokušati povući svoj glas i otkazati utakmicu.

Nakon burne reakcije javnosti, politike, bivših i sadašnjih reprezentativaca Bosne i Hercegovine, javnosti u inostranstvu, Fuad Čolpa je promijenio mišljenje, te će tražiti razgovor sa predsjednikom N/FS BiH Vicom Zeljkovićem da se meč sa Rusima otkaže.

Ja ću ići da pričam sa predsjednikom za kojeg mislim da će imati volje da će utakmica odgodi za neka druga i mirnija vremena, jer UEFA razmatra da se Ruskoj Federaciji skinu sankcije radi žrijeba Evropskog prvenstva“, kazao je Fuad Čolpa za N1.

Član komiteta za hitnost i Izvršnog Odbora tvrdi da je svoju odluku donio prije nego što je imao vremena da razmisli o svim mogućim implikacijama, te da je bio vođen samo sportskim motivima.

Bila je to kratkoća vremena. Bilo je sve to ishitreno. Ako je greška, ja priznajem da jeste. Ako se mnoštvu svijeta ne sviđa, ima onih i kojima se sviđa. Ovo se desilo. Žao mi je što se desilo i sve ću učiniti da se ova odluka promijeni“, dodaje Čolpa.

Ono što daleko više uznemiruje je da je Čolpa za N1 izjavio kako su svi pripadnici Izvršnog Odbora iz bošnjačkog korpusa, navodno, već ranije bili saglasni da se poziv prihvati. Kaže da mu mu je tako nešto rekao kolega iz Izvršnog Odbora, Irfan Durić.

Ako su svi Bošnjaci za, a i on je bio za to da se odigra utakmica sa Rusijom, onda na indirektan način daje meni pravo i mogućnost da dam saglasnost da se utakmica odigra“, kazao je.

Durić negira ovakve navode kolege iz komiteta i Izvršnog Odbora, a u međuvremenu, nakon početnog šoka, u Ukrajini su shvatili da gotovo niko, osim dijela vodstva saveza ne želi utakmicu Sa Rusima. Tako kaže Andrew Todos, kreator podcasta Zorya Londonsk, koji prati sve događaje vezane za ukrajinski fudbal.

Svi su sretni zbog činjenice da su veliki igrači iz Bosne i Hercegovine, naročito Edin Džeko, koji je planetarno popularan fudbaler, najveći svih vremena u BiH, i neko ko je javno rekao da je njegov idol bio Andriy Shevchenko, kada je odrastao, odbili da igraju. Činjenica da je on stao uz narod Ukrajine je veoma moćna poruka“, ističe Andrew Todos.

Ukoliko bi se utakmica ipak odigrala sredinom novmebra, pitanje je ko bi tu utakmicu uopšte igrao i kome bi utakmica uopšte bilo šta značila.

“Bit će tu posla za pojedine menadžere i menadžerčiće, koji će pokušati ugurati svoje igrače u to sve. Ubijeđen sam ako dođe do te utakmice 19. novembra da ćemo tu gledati samo jedan Borac Banjaluka “na steroidima”, koji će predstavljati tu selekciju Bosne i Hercegovine”, kaže Ismet Turšić.

Oni od kojih se očekivala i najžešća reakcija, najvatrenijij navijači reprezentacije Bosne i Hercegovine u svim sportovima, još uvijek se nisu oglasili, a čovjek koji je osnovao BH Fanaticos, danas u navijačkoj penziji, kaže da lično očekuje da će reakcija BHF-a doći uskoro.

Opširnije u prilogu Harisa Mrkonje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad