Preminuo legendarni fudbaler Rijeke

Nogomet 12. jan 202213:07
Izvor: Pixabay

U 83. godini, u Rijeci, preminuo je Vladimir Lukarić, jedan od najboljih nogometaša Rijeke u njenoj historiji te uspješni trener tadašnjeg kluba s Kantride.

Tokom 60-tih godina prošlog stoljeća Lukarić je bio glavni igrač Rijeke koja je u to vrijeme pripadala samom vrhu prvenstva nekadašnje države. Jednako tako je Lukarić bio član jugoslavenske reprezentacije za koju je skupio šest nastupa (jedan pogodak).

Nakon igračke karijere posvetio se trenerskom poslu, a najduže je radio također u Rijeci. Prvo je 1978. godine kao član stručnog štaba osvojio prvi naslov pobjednika jugoslavenskog Kupa, a godinu dana kasnije su Lukarić i Marijan Brnčić, kao trenerski tandem, vodili Rijeku do drugog trofeja u tom takmičenju.

Uz to, Vladimir Lukarić je ušao u histariju hrvatskog nogometa kao član stručnog štaba selektora Dražana Jerkovića na prvoj utakmici hrvatske nogometne reprezentacije od neovisnosti, 17. oktobra 1990. godine u Maksimiru protiv Sjedinjenih Američkih Država.

Uz Lukarića, Jerkovićev stručni štab činili su i treneri Zdenko Kobešćak i Ivica Grnja, liječnik dr. Tugomir Krmpotić, fizioterapeuti Josip Čačković i Ante Donadić te ekonom Nikola Marković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

 

Komentari

Vaš komentar