Redžepagić za N1: Džeko je najveći brend koji je BiH ikada imala u fudbalu

Manchester City FC

Sportski menadžer, agent Irfan Redžepagić bio je gost Novog dana. U susret finalu Lige prvaka pričali smo koliko je važno, za momke koji danas igraju i treniraju fudbal u BiH, što Edin Džeko koji je također nekada igrao i trenirao fudbal u BiH, ima priliku igrati veliko finale u 37 godini života.

Redžepagić je dugi niz godina bio i agent Edinu Džeki, a realizovao je i neke od njegovih transfera.

Na samom početku se osvrnuo na svoje adute, ali i gdje se nalazi.

“Živim u Sarajevu, nikad nisam promijenio adresu. Sada u zavisnosti klijenata sam po drugim kontinentima. Ovdje sam, tu mi je i lijepo mi je. Ne planiram mijenjati Bosnu, Sarajevu, tu sam i tu pripadam”, rekao je Redžepagić.

Koliko je od značaja za mlade momke koji treniraju fudbal, večerašnji nastup Edina Džeke u finalu Lige prvaka?

“Edin je trenirao u lošim uslovima, danas su mnogo bolji. Ja sam involviran kroz FK Radnik Hadžići. Znam kako je išao Edinov put, nade ima. Vratit ću se na Tomu Cvitanušića koji se popeo na Mount Everest, ali je zanimljiv njegov put i kako se pripremao na Magliću, na Trebeviću, a tako je i u fudbalu. Ono što je otežavajuća okolnost jeste kako objasniti roditelju jednog roditelja da mora ići postepeno, da ne može u Real Madrid. Oni to ne razumiju, govore zašto to tako, kako da igra u Prvoj ligi FBiH, kako u Premijer ligi. On kaže ‘imam ja rođaka u Njemačkoj, on će mene u Augsburg, u Bayern i naprave grešku. Teško je da prihvate put i cestu i onda naprave lošu cestu. Ne ide se korak po korak i desi se što se desi, ali nade ima”, rekao je Redžepagić, a potom dodao:

“Mi gledamo krajnji rezultat Edinov, finale Lige prvaka i trebamo biti ponosni na to, ali ne gledamo cijeli put kako je išao. Ne gledamo sva odricanja i dugi put i ovo do čega je došao danas”

JOHN MACDOUGALL / AFP

Mnogi roditelji žele uspjeh preko noći.

“Ja sam roditelj šestero djece i želim im svu sreću, ali za neke stvari koje nisu u mojoj struci ja to prepustim ljudima koji znaju iz najboljih namjera. Treba tu neko ko je relevantan i ko zna da savjetuje. Tako je i u fudbalu, roditelji daju savjete koji su dobronamjerni, ali nisu precizni. U većini slučajeva su pogrešni. Imate primjer Džanana Muse koji je bio fenomenalan otišao u NBA, pa je morao napraviti dva koraka, ali je danas tu hvala Bogu. Roditelji iz najboljih namjera ne prepuste to nekome ko je više informiran, upućen i prošao put i sve ovo što vodi do nekog krajnjeg cilja.”, rekao je Redžepagić.

Koliko često trebamo govoriti o teškim putevima Edina Džeke, Jusufa Nurkića, Džanana Muse…?

“Ne želimo vidjeti koliko je put trnovit zato što nam on oslikava realno stanje i nismo spremni da prihvatimo to. Nama je lakše da nam neko kaže lako ćemo. Doktor se ne postaje tako što te povede otac pa upiše nego tu su razne specijalizacije, doktorati, čuda, pa za 15 godina odricanja da bi dobio znanje. Roditelji ne žele da slušaju priču, nemate kome da pričate. Trudio sam se da svakom kažem najiskrenije i tu sam da kažem ono što ja znam”, ističe Redžepagić.

Kako se danas dogovaraju transferi, gdje su najveći problemi?

“Sve je to od slučaja do slučaja. Mnogo je to lakše danas nego prije 15 godina. Tu postoje razni sajtovi gdje možete provjeriti neke situacije, brzinu, spremu, ponavljanja. Jedan transfer ima mnogo segmenata koji su bitni. Nije tu samo novac. Za svog klijenta morate vidjeti ambicije kluba, ko je trener. Wolfsburg je bio ok klub, ali Magath je taj koji je napravio od Edin to što jeste. Wolfsburg bez Magatha ne bi dao to. Pozicija vašeg klijenta u klubu je bitna, pa tu je i novac. Ima mnogo segmenata koji su bitni da bi sve ispalo kako treba i da bi ispala zdrava odluka u ponudi”, ističe menadžer.

Ko ima odlučujuću odluku u transferu?

“To je kao i kod vas kada neko dobije ponudu sa druge televizije da ide. Sjedite sa suprugom i kažete ‘šta ti misliš o tome’, pa sjedneš s prijateljima, malo sa rodbinom. Sagledate uslove i donesete odluku. Fudbal je u fokusu, najvažnija sporedna stvar na svijetu, pa se doda malo pikanterija ‘ne da mu supruga, ne da ovaj’ i na kraju igrač donese odluku o svemu tome. Ipak, podrška sa strane je bitna i menadžer kaže sportski put i obrazloži, supruga kaže životni. Svi zajedno daju neko svoje mišljenje, ali igrač donosi odluku”, ističe Redžepagić.

Koliko je bitna sreća u vašem poslu?

“Sreća je jako bitan faktor, bar u mom slučaju. Mogu ispričati dvije situacije. Jedna je kada sam otišao obići daidžu u Luksemburgu, a kod nas se sandžaklija kaže brat od daidže. On mi je rekao ima jedan dečko Dino Hotić u Mariboru. Rekao je imam kontakt, da li bi vidio. Pozabavio sam se s njim definitivno pravi igrač, nisam ga skautirao posebno nego sam imao sreću i otišao ga pogledati. Druga situacija mi se desila prošle godina to je Lazar Mijović iz Budućnosti iz Podgorice. On me nazvao njegov punac i rekao tako. Ja sam s vama sjedio prije osam godina. ‘Ti si nam jedini rekao za sina da neće biti golman, svi su nam lagali, sinoć sam gledao Džeku i to me asociralo na tebe’. Ušli smo u priču, napravili smo transfer u Manchester City, danas je u Gomelu. Tako da je to neka puka sreća, a danas se radujemo zajedno”, kazao je.

“Najviše sam ponosan na Edinov transfer u City”

Da li postoji jedan posao za kojim žalite, a da je propao?

“Realno nemam s čim da žalim kada vidim odakle sam krenuo. Upoznao sam mnogo ljudi, nemam za čim žaliti i sve je ispalo sjajno”, rekao je.

Na koji ste transfer najponosniji?

“Definitivno Edinov transfer iz Wolfsburga u Manchester City. To je tada bio najveći transfer u Bundesligi. Doći odatle u tim godinama, to je definitivno za ponositi se”, rekao je Redžepagić, a potom se osvrnuo i na transfere sa Dijamantom:

“Možemo mi pričati o tome danima, ali danas se može sažeti. Najlakše je otići u izlog Lige petica. To se prati, bio je na radaru. Tada smo pregovarali sa svima u tih 16 godina, nema gdje nismo išli. Nije to lako objasniti i da li će neki igrač da se proda. To je mnogo komplikovano da bi se objasnilo u našem jutarnjem razgovoru.”

Kako je došlo do toga da zaigra u Manchester Cityju?

“To je ozbiljna platforma. Svaki ozbiljan klub ima skauting tim, svi su zaduženi za određene regije. I City je u tom razvoju da dođe gdje je danas. Oni su pogledali, razgovarali i počeli kontakt. Nakon toga su krenuli pregovori, a danas je sve mnogo lakše. Internet je mnogo olakšao stvari. Ne možete vi tu završiti nekome, to je priča za malu djecu”, rekao je Redžepagić.

Kako se osjećate u trenutku kada završite veliki transfer?

“Za mene to lično predstavlja veliku stvar, ali nije najbitnija stvar. Jeste satisfakcija, ali trebate ostati na zemlji. Kada dođete tu odradili ste, ali ništa nerealno. Nije to da kažete uradio sam nešto što nije niko na svijetu. To nije nešto nemoguće, jeste malo više što radi okruženje, ali nije to nevjerovatno. Treba po meni biti realan i treba biti objektivan prema sebi. Onda će sve doći. Poslovno je to velika stvar, ali ne najbitnija u mom životu.”

“Džeko je najveći brend koji je BiH imala”

Da li je Edin Džeko najveći brend u fudbalu što BiH ima?

“Ja se ne sjećam Sušića i Baždarevića i ne mogu pričati o tome. Sjećam se Bolića, Balića, Salihamidžića, Kodre. Oni su imali bitne uloge u svojim klubovima, to je za respekt, ali ovo što je Edin Džeko je nešto mnogo veće. On igra poziciju napadača, njegova pozicija je zahvalna i on je najveći brend BiH što se tiče fudbala”, rekao je Redžepagić.

N1 / F.Z.

Osvrnuo se i na večerašnji meč.

“Svi su pod impresijama Cityja, razbili su Reala, ali Inter…to su Talijani. Nisu oni bezveze došli ovdje. Očekujem tvrdu utakmicu, a volio bih da Edin osvoji trofej”, ističe Redžepagić.

Osvrnuo se i na tržišta u Saudijskoj Arabiji, Americi…

“To se otvori. Jedno vrijeme je to bila Kina. Pa Amerika ima SP u budućnosti. Saudija ima nenormalno mnogo novca koji ulažu. Žele da pokažu snagu sportsku, kao i Katar. Isto tako Saudija može da ponudi to, neće momentalno, ali dolaskom Ronalda, Benzeme, Kantea. To će biti ozbiljno tržište. Kao Evropa teško ko će imati kontinuitet. To su kratkotrajni udarci koji traju par godina.”

Gdje bi Džeko mogao nastaviti karijeru?

“Iskreno nisam više involviran u to, ali sigurno će imati mnogo odluka.”, rekao je Redžepagić.

Da li je bilo nekih transfera Edinovih koji nisu realizovani?

“Bilo je uvijek ponuda. S Chelseajem smo tri puta razgovarali. To je nešto što nije realizovano, ali svaki klub mu je bio dobar, svaki je ok. Razgovora je bilo mnogo, iz različitih razloga se nije realizovano, ali treba biti ponosan na sve.”, ističe Redžepagić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Pročitajte i ovo...