Reprezentativcima BiH potrebno 12 hiljada KM za odlazak na EP: FSBiH ne odgovara

Nogomet 01. okt 202211:21

Evropsko futsal prvenstvo gluhih u Italiji održava se od 13. do 22. oktobra, a futsal reprezentacija gluhih BiH plasirala se prvi put u historiji. Naši protivnici su ekipe Engleske, Bugarske i Švicarske. Naša ekipa treba, ne samo moralnu, već i finansijsku podršku, da može putovati i igrati na tom prvenstvu. O tome smo govorili danas, ali i o Internacionalnom komitetu za sport gluhih, znakovnom jeziku, te položaju gluhih osoba. Naši gosti bili su: Edin Čengić - predsjednik nogometne selekcije gluhih BiH; Sanel Pamuk - predsjednik Udruženja gluhih sportista u BiH; Jovan Mikavica - kapiten futsal reprezentacije gluhih BiH i Alen Popović - tumač za zankovni jezik

Naši gosti su se osvrnuli i na same kvalifikacije i historijski plasman na Euro.

“Ja želim da se zahvalim N1 prvo što ste nas pozvali. Naša reprezentacija u futsalu nije mogla da vjeruje da smo se plasirali na Euro. Nismo znali kako dalje, ovo je prvi put i ne znamo kako da idemo tamo. Vjerujem da možemo otići do četvrtfinala na Euru u Italiji”, istakao je Edin Čengić predsjednik nogometne reprezentacije gluhih BiH.

Na veliki uspjeh osvrnuo se i kapiten ekipe Jovan Mikavica.

“Naši igrači su vjerovali da ćemo uspjeti. Jako mi je drago što smo na Euru, a sada očekujemo pomoć. Mi vjerujemo da možemo do četvrtfinala”, rekao je Jovan Mikavica.

Naš tim je u grupi sa elekcijama Engleske, Bugarske i Švicarske, kakve šanse imamo sa ovim ekipama?

“Vjerujemo da naš tim ima dobru atmosferu. Možemo savladati ekipe koje su tu sa nama.”, istakao je Čengić.

Baš kao što to biva u našoj zemlji, najveći problem su finansijska sredstva, a sada je zbog 12 hiljada KM upitan odlazak ovih momaka na najbolju selekciju Starog kontinenta.

“Evropske organizacije razumiju stanje u i situaciju u BiH. Oni daju potpunu podršku da BiH dođe na Euro. Obavijestili smo ih da su problem finansije. Sada su sve oči uprte u državu jer su svim ostalim selekcijama obezbijedili opremu, novac za putovanje, za smještaj samo je BiH ostala na nuli. Treba nam oprema, predali smo FSBiH zahtjev da nam daju opremu, a nismo dobili ni odgovor kamoli nešto drugo. Sa firmama pokušavamo kontaktirati da budu sponzori. Nama je ukupno za odlazak na Euro potrebno oko 12 hiljada maraka. Toliko nedostaje da reprezentacija ode i predstavi nas u najboljem svjetlu.” istakao je Čengić, a potom dodao:

“Predao je sekretar zahtjev gradu Sarajevu i još uvijek čeka odgovor. Zadnji rok je 10. oktobar, jer 11. idemo. Tada sve treba biti završeno”.

Prvenstvo u Italiji održat će se od 13. do 22. oktobra, a našim momcima je ostalo još jako malo kako bi skupili sredstva za odlazak…

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare