Sjećate li se ratnog snimka: “Vaha bježi kući, ubiće te” (VIDEO)

Nogomet 05. jan 202319:56 2 komentara
Printscreen YouTube

Legendarni fudbaler Veleža i danas jedan od najboljih svjetskih trenera Vahid Halilhodžić imao je burnu životnu priču. Sjećate li se ratnog snimka kada je popularni Vaha govorio je medije, nakon ranjavanja u dvorištu kuće.

Tadašnji Yutel izvještavao je o Halilhodžićevom ranjavanju iz Mostara, a tada je novinaru Omeru Vatriću, legendarni fudbaler Veleža ispričao kako se našao u opasnosti da izgubi život.

“Već uznemirene Mostarce zbog pucnjave na tromeđi opština Neum, Ljubinje i Stolac, te odjeka pucnjave na obližnjoj visoravni prema Čitluku, uzenimirio je pravi ulični okršaj, koji je nadam se svima dovoljno zastrašujuća opomena. Na svu sreću ozbiljniji sukob je izbjegnut. Stigla su saopštenja MUP-a i Armije koja se bitno razlikuju. A mnogi Mostarci pričaju o ranjavanju popularnog fudbalera Vahida Halilhodžića, koji je ranjen u dvorištu svoje kuće” izvjestio je tada u priloga Vatrić, koji je razogovarao sa Halilhodžićem.

“U momentu od te velike pucnjave ja sam bio ispred svog kafića. I vidio sam da ta pucnjava dolazi iz pravca moje kuće. Obavio sam razgovor sa svojom suprugom, koja mi je rekla da je strahovita pucnjava oko moje kuće. Ne razmišljajući puno, sjeo sam u auto i što većom brzinom odjurio sam prema Rondou. Kada sam došao u kružni tok, vidio sam mnoštvo osoba naoružanih. S moje lijeve strane bila je vojska iza Platana. Možda 15 do 20 osoba sa uperenim puškama. Na drugoj strani se nalazila rezervna milicija sa trojicom patrolnih kola. Ušao sam u tom momentu između njih i bio sam u unakrsnoj varti, iako se u tom momentu nije pucalo. Pucnjava je potpuno prestala. Pokušao sam da uspostavim vezu između komandira čete i rezevrne milicije, pa sam se zbog toga uputio prema vojsci, nastojeći da se predstavim” rekao je  Halilhodžić, koji je želio ubijediti ljude, da je rat besmisao i tada im je rekao:

“Prestanite pucati, doći će do rata, izgunut’ ćemo svi. U tom trenutnku vojnik koji je bio najbliži meni je rekao: ‘Stoj pucaću u tebe, ubiću te!’. Ja sam i dalje išao nadajući da će me prepoznati, htio sam da me prepozna i da vidi da nisam naoružan. Iza njega drugi vojnik u oštrom tonu mi je rekao: ‘Priđeš li mi još malo, pucaću i ubiću te, bježi kući’. U tom momentu iza mojih leđa iz rezervne milicije su govorili: ‘Vaha bježi kući, ubiće te’. Kada sam se okrenuo ta dva vojnika su nišanila na mene i ruka im je obila na obraču. Mislio sam da će me ubiti” rekao je novinaru tada Halilhodžić.

Zatim se Halilhodžić vratio kući i zatekao preplašene članove porodice, koji su bili zabrinuti za njega.

“Vratio sam se kući, uzeo pištolj, pošto mi je supruga rekla da su nepoznata lica trčala po bašti i nosila svjetiljke. Po noći sam izašao i pregledao ima li neko. Nisam ništa našao. Stavio sam pištolj pozadi iza leđa u pojas pantalona, da me neko vidio s pištoljem, pa bi mogao pucati i da me ubije. Izašao sam ispred kuće i tu bili moji poznanici i prijatelji. Tražili su od mene da im ispričam šta se dogodilo. Počeli smo pričati, imao sam osjećaj da me pištolj žulja, ja sam htio da ga izvučem i on je opalio i ja sam pao. To je ta storija” prepričao je Vaha.

Na pitanje Vatrića šta bi poručio građanima Mostara, Vaha je odgovorio kroz suze:

“Osjećam se jadno i bijedno. Doživio sam da u svom gradu u kojem živim, bude upereno u jednom momentu 30 do 40 pušaka u mene. Pokušao sam da napravim možda nešto, da ispadnenm nekakv heroj. Očito, Mostar je došao na ivicu kataklizme, rekaosam već ne bi želio da slike apokalipse koje smo gledali grada Vukovara, grada koji više ne postoji, da se dese ovome gradu. Jer, stvarno bi bilo šteta, ovako divan grad…Nikome to ne bi oprostio. Ne bi bilo ni krivaca, svi bi bili poraženi. Zbog toga apelujem na sve građane, da ulože maksimum truda i napora, da sve te ljude koji žele da razore grad, jer ovaj grad može da živi skupa, ovaj narod je naučio da živi u miru i slogi” 

Tada je Vahid Halilhodžić dobio veliki broj telegrama podrške iz svih gradova bivše Jugoslavije. Mostarski fudbalska legenda je tokom rata napustila Bosnu i Hercegovinu i doslovno od nule krenula u novi život u Francuskoj.

U narednih 30 godina Vaha se profilirao nakon fenomenalne fudbalske karijere u jednog od najcijenjenijih i najboljih fudbalskih trenera, a ostaće u historiji za sada kao jedini selektor koji je čak četiri različite reprezentacije uspio odvesti na Mundijal, a samo je jednu sa klupe predvodio, a to je bila reprezentacija Alžira. Iako je odveo Maroko, Japan i Obalu Bjelokosti na završnice šampionata svijeta, na svjetskim prvenstvima ih nije predvodio.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare