Španski sud zabranio moguće kazne za evropsku Superligu

Nogomet 31. jan 202320:26
REUTERS/Ahmed Yosri

Prema odluci u koju je agencija France press imala uvid, sud u Madridu poništio je odluku tamošnjeg trgovačkog suda iz aprila prošle godine.

Špansko pravosuđe ponovno je zabranilo Evropskoj nogometnoj uniji (UEFA) i Međunarodnoj nogometnoj federaciji (FIFA) da kazne klubove osnivače Superlige, projekta koji je prijetio velikom štetom evropskom nogometu.

12 klubova pokušalo je osnovati Evropsku superligu u aprilu 2021., ali je plan propao u roku od 48 sati, nakon prosvjeda navijača i nogometnih upravnih tijela. Real Madrid, Barcelona i Juventus još nisu odustali od projekta.

“Ne čini nam se da UEFA i FIFA mogu opravdati zaštitu općih interesa evropskog nogometa”, rekli su suci, navodeći zlouporabu neopravdanog dominantnog položaja“.

Ovom odlukom sud u Madridu spriječio je UEFA-u i FIFA-u u izricanju kazni, prije nego što Evropski sud pravde (CJEU) donese presudu.

Generalni odvjetnik Evropskog suda pravde presudio je u decembru da je UEFA iskoristila svoja prava kada je zaprijetila sankcioniranjem klubova koji stoje iza Super lige.

Šest engleskih klubova koji su sudjelovali u pokušaju osnivanja Super lige (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United i Tottenham), osim što su se povukli, obvezalo se da više neće biti dio takvih projekata.

Čelnici Superlige pokrenuli su sredinom listopada novu tvrtku A22 Sport Management s ciljem otvaranja “dijaloga” o budućnosti europskog klupskog nogometa.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar