Sportske igre mladih BiH: Druženja i takmičenja na sportskim terenima u Gračanici, Novom Travniku, Kalesiji i Olovu

Nogomet 20. jun 202416:15 1 komentar
Foto: SIM

Turneja radosti Plazma Sportskih igara mladih nastavila je veselo putovanje kroz Bosnu i Hercegovinu, te su u prethodnom periodu m:tel Dan sporta i takmičenja u ekipnim sportovima održani u Gračanici, Novom Travniku, Kalesiji i Olovu.

Pokrovitelj regionalnih takmičenja Plazma Sportskih igara mladih i ove godine je Federalno ministarstvo kulture i sporta, a u saradnji sa specijalnim partnerom, Olimpijskim komitetom BiH, Igre na terenima širom naše države promovišu olimpijske vrijednosti, potiču na razvoj prijateljstva, poštovanja, izvrsnosti i fair play.

Baš kao i prethodnih nekoliko godina, Gračanica je bila domaćin m:tel Dana sporta za najmlađe SIM-ovce, kao i za takmičenja u košarci, malom nogometu i odbojci na pijesku. Dječaci i djevojčice iz svih osnovnih škola sa područja grada uživali su u dvodnevnim takmičarskim aktivnostima. Prvog dana takmičenja predstavnici škola zajedno su sa gradonačelnikom Nusretom Helićem zapalili plamen prijateljstva Igara, nakon čega su održana takmičenja u atletici i Moja Kravica Cup-u u igri između dvije vatre. Medalje su otišle u: OŠ “Malešići”, OŠ “Lukavica”, OŠ “Hasan Kikić”, OŠ “Soko”, OŠ “Miričina”, „Drugu osnovnu školu“, OŠ “Džakule”, OŠ “Doborovci”, OŠ “Gračanica” i Područnu osnovnu školu “Pribava”. Na Coca-Cola Cup-u, takmičenju u malom nogometu u kategoriji 2008. godište i mlađi, u ovom gradu najuspješnija je bila ekipa „Hasini prijatelji“, koja je izborila plasman na polufinalni turnir. Pobjednici JUB Jupol Cup-a u odbojci na pijesku su dječaci iz ekipe „Geto Pribava“ i djevojčice iz ekipe „Šala“. Koncertom Dženana Lončarevića pred nekoliko hiljada stanovnika Gračanice i okolnih mjesta završena su dva dana sporta i zabave u ovom gradu.

U Novom Travniku je pod pokroviteljstvom Općine održan m:tel Dan sporta za učenike od 1. do 5. razreda svih osnovnih škola sa područja ove općine. Najmlađi učesnici u Novom Travniku uživali su u zabavnom programu te takmičenjima u Moja Kravica Cup-u igri između dvije vatre i atletici. Stjepan Dujo, načelnik Općine Novi Travnik, zajedno je sa predstavnicima škola zapalio SIM plamen, ali i istrčao revijalnu utrku sa najmlađim učesnicima. Na terenima, ali i tribinama, bilo je ‘vatreno’, jer su mališani bodrili svoje drugare na putu do medalja. Medalje su u konačnici osvojili učenici iz: OŠ „Opara“, OṢ̌ „Vodovod“, OŠ „Trenica“, OŠ „Novi Travnik“, OŠ „Savfet-beg Bašagić“, OŠ „Stojković“, OŠ „Edhem Mulabdić“ i OŠ „Mehmedalija Mak Dizdar“. Plazma Sportske igre mladih su i ove godine, koncertom Dženana Lončarevića, sa svim Novotravničanima proslavile Dan općine, a u narednim danima bit će održana i takmičenja u ekipnim sportovima.

Općina Kalesija je prvi put bila domaćin Plazma Sportskih igara mladih. Dječaci i djevojčice od 1. do 5. razreda iz svih osnovnih škola sa područja općine prvobitno su uživali u zabavnom dijelu programa, na kojem im se pridružio i načelnik Sead Džafić. On je sa predstavnicima škola zapalio SIM plamen, a nakon toga učestvovao i u revijalnoj utrci. Najmlađi SIM-ovci su se u okviru m:tel Dana sporta takmičili u igri između dvije vatre i utrci na 60m, a medalje su osvojili učenici iz: OŠ „Kalesija“, OŠ „Tojšići“, OŠ „Memići“, OŠ „Rainci“ i OŠ „Vukovije“. Starije SIM-ovce u narednom periodu očekuju takmičenja u ekipnim sportovima.

Naredni domaćin SIM turneje radosti bila je Općina Olovo, gdje su najmlađi nestrpljivo čekali dolazak Igara u njihov grad. Predstavnici škola sa područja ove općine zajedno su sa načelnikom Đemalom Memagićem zapalili plamen Igara nakon čega su, kao i u drugim gradovima, započela takmičenja u Moja Kravica Cup-u i igri između dvije vatre i utrci na 60m. Medalje su osvojila djeca iz OŠ „Olovo“ i OŠ „Hasan Kikić“. Takmičenja su nastavljena turnirom u malom nogometu za najmlađe SIM-ovce, a pobjednik Pili Cup-a, takmičenja malom nogometu za dječake u kategoriji 2013. godište i mlađi, je ekipa ŠFK „Olovo“.

Plazma Sportske igre mladih nastavljaju svoje ovogodišnje putovanje, a nakon održanih takmičenja u 46 bh. gradova i općina, pobjednike očekuje Veliko finale u Sarajevu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare