Sportski novinar iz Švedske boravi u BiH: Vicu Zeljkovića nazvao šarlatanom

Nogomet 02. okt 202312:10 0 komentara
Eric Niva/Facebook

Švedski sportski novinar Erik Niva trenutno boravi u BiH, te je veoma upoznat sa bh. fudbalom

Erik Magnus Niva je švedski sportski novinar Sportbladeta. Također radi i za švedsku televiziju VIASAT Fotboll. Karijeru fudbalskog novinara započeo je za fudbalski magazin FourFourTwo u Londonu. Studirao je novinarstvo na Univerzitetu Umeå, kao i na Mitthögskolanu, a 2003. je počeo raditi za Sportbladet.

Niva putuje svijetom, te prati mnoge sportske događaje, a ovih dana boravi u našoj domovini, za kratko vrijeme provedeno u Bosni i Hercegovini, bilo mu je dovoljno da stvari u bh. fudbalu i nisu baš najbolje.

“Ovako je to u bosanskom fudbalu. Ovdje ima talenta i posvećenosti, tradicije i historije, ali ovdje je još uvijek očajnički teško vidjeti budućnost. Bosanskom fudbalu ne ide dobro, a vrlo je jasno da je vezan za stanje nacije. Prošlo je skoro 30 godina od kako su Carl Bildt i ostali napravili Dejtonski sporazum koji je na jedan način drži Bosnu na okupu, ali koji je na mnoge druge načine podijelio državu. Danas se ne čini da se zemlja liječi, već da stare rane rizikuju da se ponovo pokidaju. Moć se vrti između različitih etničkih grupa, a ono što im se čini svima zajedničko je da traže sebe i mogućnosti da pljačkaju, a ne najbolje od cijele nacije. Fudbalski savez trenutno vodi bosansko-srpski šarlatan Vico Zeljković, koji to, izgleda, smatra svojom misijom potkopavanja i sabotaže”, rekao je Niva.

Švedski novinar kritički se osvrnuo i na nedavni izbor Save Miloševića za selektora fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, iako je kao igrač Milošević, inače rođen u Bijeljini, odlučio da nastupa za Srbiju. Niva je imao priliku posjetiti jednu od utakmica Premijer lige BiH.

“Večeras smo u glavnom gradu gledali susret FK Sarajeva protiv Zvijezde 09 iz malog grada Ugljevika. Nije to neka atraktivna ekipa, da bi se napunio stadion, pa umjesto toga, večernji zrak leži mračan i prazan iznad moćnog stadiona Koševo. Ovdje je održana inauguracija Olimpijskih igara 1984. godine, ali sada su grobna mjesta u ratu zamijenila klizave parkove koji su nekada bili. Stojimo u blizini sjeverne tribine – nazvanom po navijaču koji je ubijen, Vedranu Puljiću, i divimo se kako Horde Zla uprkos svemu uspijevaju stvoriti energiju među 35.000 praznih stolica. Na sjeveru su momci, čak i tinejdžeri. Mnogi tinejdžeri, mnogi čak i mlađi. Jedan jedanaestogodišnjak pokušao je ući u teren, stražari ga nose smijući se nazad na tribinu, a on ne prestaje da navija. Ako postoji budućnost za bosanski fudbal, ona dolazi sa tribine, ako postoji budućnost za bosansku naciju, dolazi iz mladosti.”

Niva je sklopu posjete Bosni i Hercegovini odlučio da ode u Potočare gdje je odao počast žrtvama srebreničkog genocida.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

PROČITAJTE JOŠ: