Srbija crveni od stida: Zvezdi prijeti kazna UEFA-e

Nogomet 19. feb 202115:463 komentara
Izvor: REUTERS/Jennifer Lorenzini

Zvezdin remi sa velikim Milanom, u sjenci vrijeđanja Zlatana Ibrahimovića. Dan poslije sjajnog susreta na stadionu “Rajko Mitić” aktuelna su izvinjenja, kritike i rasprave na temu – prijeti li "crveno-bijelima" sankcija UEFA-e?

IzvJesno je da će beogradski duel biti jedna od tema na narednim zasJedanjima disciplinskog organa evropske kuće fudbala.

Svečane lože na najvećem srbijanskom stadionu, u četvrtak večer, bile su ispunjene skoro do posljednjeg mjesta, uprkos jasnim smjernicama o organizaciji utakmica u uslovima pandemije. Isti protokol sadrži i striktne zahtjeve o broju ljudi na tribinama u mečevima pod ingerencijom UEFA-e. Svaki od njih, prisutan na stadionu, evidentiran je u konačnom spisku gledalaca, što podrazumijeva i neposrednu vezu sa klubom. Navijačima, ukoliko lokalne vlasti ne smatraju drugačije, zabranjeno je prisustvo na utakmicama. Takva praksa važi i u Srbiji.

Posljednji akti, upravo, čine složeniju situaciju i u slučaju uvreda usmjerenih ka Zlatanu Ibrahimoviću. Na rukovodstvu Crvene zvezde, čije izvinjenje je stiglo automatski i to u nedvosmislenom tonu nužnosti hitre reakcije, ostaje zadatak da objasni kako se izgrednik našao u svečanoj loži. Po COVID protokolu, zvanično nazvanom „Povratak igri“, prisustvo u gledalištu, automatski implicira i konkretnu vezu sa klubom.

Dobar dio odgovornosti i eventualne procjene težine prekršaja stoji i na delegatu – Robertu Kišpalu iz Mađarske. Činovnik UEFA-e nije morao da čuje, niti vidi, sporan detalj, ali ima mogućnost da i naknadno prijavi ispad. Napokon, evropska kuća fudbala na pojedine utakmice šalje i specijalnog oficira za bezbijednost, tu su ponekad i specijalizovani posmatrači – predstavnici FARE organizacije.

Na eventualnu sankciju “crveno-bijelih” može da utiče i stav Milana. Klub, također, ima pravo da dostavi prijavu UEFA-i, po osnovu vrijeđanja igrača. Italijanski mediji nisu propustili da na poseban način obrade “beogradski slučaj”. Tamošnja štampa, iako se pred nedjeljni duel Milana i Intera, jednim od ključnih u borbi za Scudetto, gotovo u minimalnoj mjeri bavi susretom na stadionu Crvene zvezde, konstatovala je “uvrede Ibrahimoviću na etničkoj osnovi”.

Fudbalska Srbija crveni od stida, izvinjenja paraju uši, serija paradoksa u odjavi utakmice sa četiri pogotka i nizom sjajnih poteza na terenu. Izvesno je da eventualna sankcija UEFA-e neće imati težinu ni približnu količini sramote izazvane uvredama jednog od najboljih fudbalera današnjice.

Sportsmenu, uvijek dobrodošlom u Srbiji, čija harizma i ubjeđenja odavno potiru sve granice i strasti!

Komentari

Vaš komentar