Tanjević o Osimu: To je moj dragi drug koji će ostati da lebdi nad Sarajevom

Ivica Osim bit će sahranjen u svom Sarajevu, a poznat je i datum kad će biti obavljena. Sahrana će biti obavljena u subotu 14. maja, na Gradskom groblju Bare.

Komemoracija povodom smrti Osima će biti održana u Narodnom pozorištu u Sarajevu. Gost Newsrooma bio je proslavljeni košarkaški trener Bogdan Tanjević.

“Ja sam bio mala raja, on je malo stariji od mene. Ne sjećam se tačno našeg prvog susreta, ali bi se sreli na Grbavici često. Bilo je to druženje kada smo već bili treneri u Sarajevu, pa onda u Japanu. Bilo je to dovoljno da se rodi prijateljstvo.”

“Moj sin Boris i Selim (Osimov sin) su jarani iz djetinjstva. To je moj dragi drug koji će ostati da lebdi nad Sarajevom. Pored toga što je bio svjetska zvijeza koja je pozdravljala ljude na ulici i sa svakim da razmjeni neku priču analizira utakmicu. On i Davorin Popović su najtipičnije Sarajlije”, kaže Boša.

“Niko se nije mogao umišljavati. Kada ste vidjeli Ivicu u nekom džipu od 200 hiljada ili da nekoga uvrijedi? Švabo je prototip Sarajlije”.

Nadam se da će generacije nove usvojiti kulturu Sarajeva i komšijkog odnosa. To je njegov životni uspjeh osim sportskih rezultata. Svi su u Grazu i Japanu zavijeni u crno, kaže Tanjević.

“Ne može nista raditi neljudski i prepotencijom. To je izraz njegove kulture. Naravno, dugo smo prijatelji. Ja i Boris smo bili dva sata u obilasku porodice Osim sad u Grazu. Sjedio sam u njegovoj fotelji. To je velika čast”, kaže Tanjević.

Novinari i navijači su se opraštali na ulicama od Osima ana stadionu je bio i Boša.

“Najviše je volio druženje, ekstremno je bio druželjubiv. Znao je s ljudima na ulici pričati o fudbalu i imao vremena da im objašnjava. Narodski je govorio sa narodom.”

“Neću ga samo pamtiti”, govori Tanjević o Osimu i dodaje “on će produžiti sa mnom dok sam i ja na dunjaluku. Utjecao je na moje odrastanje.”

“Imao sam privilegiju kod Asime da ga dobijem na revers. Duša je moja bio i ono kako mi mislimo , Bosanac dragi. Asimu kada bi pitali  koliku su bili u braku, rekla bi još sam”, za kraj kaže Bogdan Tanjević.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari (0)

Vidi sve komentare