Tanzanijac zbog fudbala preselio u Goražde: Pratio sam Džeku i Pijanića (VIDEO)

Nogomet 24. sep 202216:10 0 komentara
N1

Eyubu Bilali Idrissa je Tanzanijac koji od ove sezone igra u FK Goražde. Rodnu zemlju je napustio početkom prošle godine, u međuvremenu nastupao za klubove iz Turske i Litvanije a onda je došao u grad na Drini. Zabilježio je i prve nastupe u prvoj ligi Federacije, drugom rangu takmičenja u našoj zemlji.

“Prije nego sam došao ovdje, čuo sam za Bosnu i Hercegovinu. U mojoj zemlji smo gledali bosanske fudbalere, kao što su Edin Džeko i Mirelem Pjanić. I mi znamo za Bosnu zbog njih.” – priča nam Eyubu, te dodaje da mu je omiljeni bh. Fudbaler ipak Pjanić, zbog toga što je vezni igrač kao on ali i načina igre.

Idrissa kaže kako se u Goraždu osjeća dobro, da uživa u atmosferi i činjenici da ga je ekipa sjajno prihvatila. Dobio je i nadimak Eja, od svog prvog imena Eyubu. Sa saigračima se najbolje upoznaje kroz muziku. On njima pušta svoju a oni njemu bosansku.

Pogledajte video priču:

Kapiten FK Gorazde, Eldin Dučić prepričava nam kako je bilo kada je Eyubu tek došao:

“U početku je bilo malo teško. Međutim, i Ejub hvata neke naše riječi, tako da snalazimo se. Malo engleskog, malo možda nekog jezika koji niko ne razumije, ali uglavnom – snalazimo se. Gdje god se pojavi na ovim našim terenima, pitaju odakle je i šta je. Mi ga čuvamo i čuvaćemo ga. Ejub je naš, igrač našeg kluba tako da i mi ćemo se potruditi da budemo što bolji prema njemu.”

Situacija u klubu u koji je došao i nije baš sjajna. Iz gradskog budžeta dobijaju premalo novca, sponzora gotovo da nema i još ne znaju hoće li imati novca da završe sezonu – pričaju nam iz FK Goražde. Idrissa ne gubi nadu i vjeruje da će mu fudbal donijeti bolji život.

“Svako želi uspjeti. I ja želim isto. Budućnost je nepredvidljiva. Svašta se može dogoditi u budućnosti. Dok god sam ovdje, sretan sam a onda ćemo vidjeti šta će se dogoditi dalje”,- riječi su mladog fudbalera iz Tanzanije.

Eyubu saigrače uči filozofiji “Hakuna matata” koja potječe iz njegove tradicije. U slobodnom prevodu sa Swahilija, Hakuna matata znači “Bez brige, sve će biti u redu.”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad