Tužilaštvo ulaže žalbu na slobodu Platinija i Blattera

Nogomet 19. jul 202216:50
Izvor: MICHAEL BUHOLZER / AFP

Švajcarsko savezno tužilaštvo objavilo je da namjerava da uloži žalbu na oslobađajuću presudu Seppu Blatteru i Michelu Platiniju koju je doneo Savezni krivični sud u Bellinzoni 8. jula.

Blatter, bivši predsjednik FIFA, i Platini, nekada prvi čovek UEFA-e, na sudu su se našli zbog optužbe za finansijsku prevaru.

Ministarstvo za javnost Konfederacije (MPC) potvrdilo je agenciji ATS da namjerava da ospori oslobađajuću presudu Blattera i Platinija.

Savezni krivični sud mora da da pismene razloge svoje presude, što je proces koji može potrajati. Zatim će razloge presude razmotriti MPC, i potom odlučiti da li će zadržati žalbu ili će je povući.

Blatter i Platini su se našli na sudu zbog kontroverzne isplate od strane FIFA-a, čiji je Blatter bio predsjednik u tom trenutku, od 2.000.000 švicarskih franaka na račun Platinija.

Platini je u januaru 2011. godine “priložio FIFA-i fakturu za isplatu dva miliona franaka” na ime usluga savjetovanja, što je “optužbom” kvalifikovano kao “lažna faktura”.

Oba optužena tvrde da su se dogovorili za godišnju platu od milion franaka, usmenim “džentlmenskim dogovorom” i bez svjedoka, a da finansije FIFA-e nisu dozvoljavale da se novac odmah uplati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar