Tužioci procesuiraju bivše šefove Juventusa

Nogomet 01. dec 202214:01
Izvor: Marco BERTORELLO / AFP

Gradsko tužilaštvo u Torinu pripremilo je dosije o suđenju bivšem predsjedniku italijanskog fudbalskog kluba Juventus, Andrei Agnelliju, kao i njegovim drugim kolegama u Upravi, javlja novinska agencija ANSA.

Istragom finansijskih nepravilnosti i prekršaja, u ceo slučaj biće obuhvaćeno ukupno 11 osoba.

Svi oni su pod sumnjom za kršenje finansijskog menadžmenta u najuspješnijem italijanskom klubu. Konkretno, istraga se vodi o falsifikovanim dokumentima o transferu novca, prevarama i napuhanim sumama za kupovinu igrača, uključujući i potpisivanje portugalskog napadača Cristiana Ronalda, koji je igrao za Juventus u periodu od 2018. do 2021. godine.

Ali, to nije sve, zbog čega bi Uprava kluba mogla da bude optužena. U pitanju su i širenje lažnih informacija o finansijskoj situaciji torinskog giganta, manipulisanje tržištem, davanje lažnih izjava o prihodima za nepostojeće aktivnosti, ometanje kontrole revizije i ograničavanje ulaska poreskih vlasti. Klub je ove navode opisao kao neosnovane.

U ponedjeljak uveče, cijeli upravni odbor, na čelu sa predsjednikom Andreom Agnellijem i njegovim zamjenikom Pavelom Nedvedom, podnio je ostavku. Ranije su neki mediji lansirali priču i da je propala ideja o stvaranju ideje Superlige, također važna u razlozima ove ostavke.

Podsjećamo na to da su Juventus i Agnelli, zajedno sa madridskim Realom bili najveći zagovornici u stvaranju fudbalske Superlige. Vrlo brzo je UEFA najavila da neće tolerisati takvo otcjepljenje, pa je ušla i sukob sa incijatorima cijele priče.

Superliga je bila projekat protiv kojeg su se usprotivile čak i neke vlade, predvođene britanskom i francuskom. Ideja najbogatijih klubova bila je da se stalnim učesnicima stvori nadnacionalna evropska fudbalska liga. Pozvani su Manchester United, Manchester City, Tottenham, Liverpool, Chelsea i Arsenal, španska Bacelona, Atletico i Real, italijanski Milan, Inter i Juventus.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Komentari

Vaš komentar