Uskoro film u kojem govori i Federer: Kao izbjeglica protjeran iz Banjaluke, postao jedan od najboljih svjetskih tenisera

Nogomet 18. nov 202308:25
Instagram (Ivan Ljubičić)

Ivan Ljubićič jedan od najboljih tenisera svih vremena, rođen je u Banjaluci, a sa svega 12 godina bio je državni prvak Jugoslavije.

JOŠ SPORTSKIH VIJESTI:

Dokumentarni film o Ivan Ljubičiću trebao bi biti premijerno prikazan krajem godine, a nosi naziv “Ljubo, čovjek kojeg je spasio tenis”, tvrdi italijanski Sky Sport.

Teniser rođen u BiH, između ostalog je u filmu je govorio i o detaljima, kada je napuštao rodni grad:

“Rođen sam u Banjoj Luci i sjećam se da su, iz dana u dan, dolazili školu i pokazivali – ovaj je Srbin, ovaj je Hrvate”.

Ljubičić dalje ističe, da je sanjao 25 godina o svom domu, a taj osjećaj je opisao kao da mu je djetinjstvo bilo ukradeno.

“Pamtim taj osjećaj usamljenosti, nedostajala je mogućnost da dobijem nekakvu orijentacijsku tačku. Mislim da sam došao do visokog nivoa u tenisu zahvaljujući i tim poteškoćama koje sam prošao”, istakao je Banjalučanin.

Početkom rata u Bosni Hercegovini, morao je napustiti rodni grad. Od ranije je poznata priča, da je Ivan sa majkom Hazirom i starijim bratom Vladom, stigao kao izbjeglica u Hrvatsku 1992. godine.

Njegova otac Marko nije mogao napustiti Banjaluku, jer su mu pravili problem i nisu dozvoljavali da zajedno izađe iz grada sa porodicom. Ali, nekoliko mjeseci kasnije, uspio je otac Ljubičić da dođe do svoje porodice.

Dolaskom u Hrvatsku, Ivan Ljubičić se premješta u Italiju, gdje počinje graditi tenisku karijeru, a sve ostalo je historija.

Četrdesetčetverogodišnji Ljubičić u najbolje vrijeme karijere, bio je broj tri na svijetu 2006. godine. Tokom bogate karijere osvojio je 10 ATP turnira. Najvrijedniji je Indian Wells, kada je savladalo Andyja Roddicka. Sve je bronzom na Olimpijskim igrama u Atini, u dublu sa Mariom Aničićem, te titulom Davis Cupa sa Hrvatskom. Od tenisa je u karijeri zaradio 10 miliona eura.

Poznat je i kao dugogodišnji trener legendarnog Rogera Federera, a poslije penzionisanja Švicarca, Francuska teniska federacija dala mu novi posao. Upravo će i Federer govoriti u filmu o Ivanu Ljubičiću.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad