“Vatreni” na popravnom, biti ili ne biti za “Pancere”

Nogomet 27. nov 202208:58
Izvor: HNS/Drago Sopta

Osmi dan Svjetskog prvenstva u Katara donosi utakmice drugog kola u grupama E i F

Po drugi put na teren izlazi Hrvatska, a šlager dana je evropski klasik između Španije i Njemačke.

Nakon remija protiv Maroka (0:0) Hrvatska igra protiv Kanade. Jasno je da će puleni Zlatka Dalića biti pod imperativom pobjedom obzirom da ih u posljednjem kolu čeka derbi protiv Belgije. Dalić će protiv Kanađana koji su ostavili sjajan utisak protiv Belgije (0:1) napraviti određene promjene, a najveća je ta što će u vrhu napada igrati Marko Livaja, dok će Nikola Vlašić meč početi sa klupe. Sve osim pobjede aktuelne viceprvake svijeta stavilo bi u nezgodan položaj uoči posljednjeg kola.

Sigurno da i Kanada za koju brani Milan Borjan ima svoju računicu. Pokazali su koliko su opasni protiv Belgijanaca i nema sumnje da nas očekuje još jedan neizvjestan susret. Utakmica grupe F igra se od 17 sati. U okviru iste grupe od 14 sati igraju Belgija i Maroko, isto tako važan susret koji može dati dosta odgovora u ovoj grupi.

U 11 sati igraju Japan i Kostarika (grupa E). Nakon velikog trijumfa nad Njemačkom, Japanci imaju veliku priliku da naprave vjerovato odlučujući korak ka plasmanu u osminu finala. Igraju protiv Kostarikanaca koji su doživjeli debakl od Španije (0:7) i sigurno je da su favoriti. S pobjedom bi otišli na šest bodova i tako stavili pod veliki pritisak prije svih Nijemce, koji bi tada u slučaju poraza protiv „crvene furije“ već pakovali kofere. Takođe u tom slučaju ni remi im ne bi igrao veliku ulogu, jer Španci bi tada imali četiri boda i jedina nada bi im bila da Japanci skinu skalp i Španiji i da oni napune mrežu Kosatrikanaca u posljednjem kolu.  Dakle pred „pancerima“ je utakmica istine u kojoj moraju ići na pobjedu s kojom bi dodatno zakoplikovali sitauciju u grupi.

Komentari

Vaš komentar