Phelps se utrkivao s velikom bijelom psinom

Ostali sportovi 23. jul 201716:08 > 16:09
Facebook

Plivač Michael Phelps, najtrofejniji olimpijac nadimka "Leteća riba", utrklivao se na 100 metara s velikim bijelim morskim psom, a snimku utrke emitirat će Discovery Network, izvijestio je u nedjelju BBC.

Iako Phelps predstavlja vrhunac ljudskih atletskih sposobnosti,  može plivati najbrže osam do deset kilometara na sat, sporije od morskog psa.

Kako bi se pojačao svoje izglede američki je plivač u utrci održanoj u Južnoj Africi imao monoperaje, što je znatno povećalo njegovu brzinu.

To ipak nije pomoglo ni da približno dostigne brzinu od 25 kilometara na sat koliko na mahove može plivati velika bijela psina.

Naravno, plivač nije u vodi bio “u točno isto vrijeme” s morskim psom iz sigurnosnih razloga, navodi BBC.

Ljudi se već dugo pokušavaju nadmetati s opasnim životinjama, često upravo onima za koje znaju da su daleko brže.

Čine to zbog novca, kako bi privukli pozornost javnosti na neko pitanje, radi spektakla a možda i nerealnog osjećaja za ljudske sposobnosti.

Bryan Habana, jedan od najbržih igrača rugbyija, odlučio se 2007. nadmetati s najbržom kopnenom životinjom gepardom na događaju pod pokroviteljstvom organizacije za zaštitu prirode.

Habana je brz, ali ne kao Usain Bolt. On 100 metara istrči za 10,4 sekundi, a Boltov svjetski rekord iznosi 9,58 sekundi.

No 23-godišnji Habana, u želji da podigne svijest o ugroženosti geparda, pomislio je da ima izgleda. 

No geparda je motivirala obješena janjeća noga koju je jurio, a Habana, koji je dao sve od sebe, imao je prednost pri startu.

Završnica je bila tijesna, ali je gepard ipak prvi prešao ciljnu crtu. Habana je zatražio ponavljanje trke i uvjerljivo izgubio.

Talijanski plivač Filippo Magnini, bivši svjetski prvak u u slobodnom stilu na 100 metara, utrkivao se 2011. s dva dupina u bazenu u okolici Rima.

S obzirom na očitu prednost morskih sisavaca Magnini je morao preplivati samo jednu dužinu bazena a dupini dvije, no ni to nije pomoglo i Talijan je poražen. Kasnije je rekao da se “malo zaljubio” u dupinku Leu.

Jesse Owens, crni američki trkač, pobijedio je u nizu utrka 1936. na Olimpijskim igrama u Berlinu pred Adolfom Hitlerom koji se nadao da će igre pokazati superiornost arijske rase.

Owens je bio suočen s financijskim problemima po povratku u domovinu, gdje je još uvijek bio raširen rasizam a njegov sport neprofesionalan te se pred publikom utrkivao s konjima.

Navodno bi startni pištolj opalio blizu glave konja što bi životinju preplašilo i kratko omamilo, a njemu omogućilo da prvi krene. Iako je ta strategija uglavnom bila uspješna, Owens nije uvijek pobjeđivao.

Kasnije mu se otvorilo više mogućnosti a pod predsjednikom SAD-a Eisenhowerom imenovan je sportskim veleposlanikom.

Igrač američkog nogometa Dennis Northcutt je 2009. lako pobijedio nojicu Thelmu u televizijskoj seriji Znanost sporta.

No, u toj prvoj utrci razdvajala ih je ograda i bilo je očito da se noj baš nije trudio.

U drugoj trci, unutar Thelminog ograđenog prostora, Dennis je uvjerljivo poražen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.